ΛΑΡΚΟ: Η καλύτερη στιγμή είναι τώρα

ΛΑΡΚΟ: Η καλύτερη στιγμή είναι τώρα

Η ΛΑΡΚΟ ιδρύθηκε το 1963 και είναι μια από τους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς σιδηρονικελίου στον κόσμο. Διαθέτει μεταλλεία στην περιοχή της Εύβοιας, στο Νέο Κόκκινο Βοιωτίας, στην Καστοριά και στα Σέρβια Κοζάνης. Η εταιρεία διαθέτει επίσης ένα  μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα Φθιώτιδας που απασχολεί την πλειονότητα των εργαζομένων της επιχείρησης.

Το τελικό αποτέλεσμα της παραγωγής της είναι κοκκοποιημένο σιδηρονικέλιο υψηλής καθαρότητας, χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά στην παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα και διακινείται από το λιμάνι της Λάρυμνας. Το 2005 ήταν η μόνη ευρωπαϊκή εταιρεία που παρήγαγε νικέλιο από αυτόχθονες πηγές, ενώ κάλυπτε το 6% της πανευρωπαϊκής ζήτησης σε νικέλιο. 

Το 2012 ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές της εταιρείας καθώς η παραγωγή ανήλθε στο επίπεδο των 18.600 τόνων νικελίου και οι πωλήσεις σε 19.071 τόνων δημιουργώντας ιστορικό ρεκόρ. Οι εξαγωγές για το 2013 ανήλθαν σε 17.054 τόνων με παράλληλη εξάντληση των αποθεμάτων έτοιμου προϊόντος. Έκτοτε οι συνθήκες λειτουργίας του εργοστασίου έγιναν ασύμφορες.

Τα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα που αποτελούν τροφοδοσία του πυρομεταλλουργικού εργοστασίου της Λάρκο είναι από τα πλέον φτωχά διεθνώς χωρίς παράλληλα να είναι μεγάλα κι ανεξάντλητα. Για τη βιώσιμη και το δυνατόν μακροχρόνια λειτουργία ενός εργοστασίου με την υφιστάμενη πυρομεταλλουργική μέθοδο απαιτούνται μεταλλεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε νικέλιο, τα οποία δεν διατίθενται στον ελλαδικό χώρο. Επιπλέον απαιτείται μια φτηνή πηγή ενέργειας ακριβώς επειδή η χρησιμοποιούμενη μεταλλουργική μέθοδος είναι εξαιρετικά ενεργοβόρος (δουλεύει σε θερμοκρασίες 900°C-1.500°C) επιμερίζοντας το μισό και πλέον του συνολικού κόστους παραγωγής για ενέργεια.

Όταν οι τιμές του νικελίου ήταν υψηλές (έφθασαν μέχρι τις 53.000 $/τόνος το 2007) υπήρχε μια αξιόλογη κερδοφορία .Σήμερα που το νικέλιο τιμάται περίπου 17.800$/τόνο, η εταιρία «μπαίνει μέσα» διότι το κόστος παραγωγής είναι περίπου 20-22.000$/τόνο. Το κόστος αυτό εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις τιμές της ενέργειας και συγκεκριμένα από τα τιμολόγια υψηλής τάσης. Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι ο δεύτερος κατά σειρά μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας (μετά το Αλουμίνιο της Ελλάδος). 

Και κάπου εδώ ξεκινούν τα θετικά. Το να δημιουργηθεί ένα εργοστάσιο νικελίου από την αρχή οπουδήποτε στον κόσμο δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα, καθώς οι περιβαλλοντικές πρόνοιες είναι εξαιρετικά αυστηρές ή δεν υπάρχει επάρκεια σε μετάλλευμα σε κάποια εύλογη κοντινή απόσταση. Οι μεγάλοι παραγωγοί είναι κυρίως η Ινδονησία, η Βραζιλία, η Ρωσσία και Αφρικανοί και η παραγωγή κατευθύνεται κυρίως στην Κίνα και τις ΗΠΑ. Η Ευρώπη είναι μια βαθιά ελλειμματική αγορά.

Το νικέλιο μαζί με το αλουμίνιο θεωρούνται τα μέταλλα της ηλεκτροκίνησης. Το νικέλιο περιέχει το κοβάλτιο, το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπαταριών. Σύμφωνα με μια περυσινή μελέτη, η ζήτηση για αλουμίνιο και νικέλιο αποκλειστικά για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως το 2030 αναμένεται να δεκατετραπλασιαστεί (14x), γεγονός που δεν θα αφήσει ασυγκίνητη την τιμή του μεταλλεύματος. 

Για να γίνει εφικτός ο διαχωρισμός του κοβάλτιου θα πρέπει να επενδυθούν κάποια στην υδρομεταλλουργία, μέθοδος με την οποία θα μπορεί να γίνει η σχετική επεξεργασία. Εκτιμάται ότι η παραγωγή Κοβαλτίου θα μπορούσε να ανέλθει σε 2.000 με 3.000 τόνους με τρέχουσες τιμές τα 42.000$/τόνος. Λόγω της στρατηγικής φύσης του συγκεκριμένου υλικού η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκπονήσει προγράμματα ενίσχυσης στα οποία θα μπορούσε πιθανότατα να ενταχθεί μέρος της εν λόγω επένδυσης.

Τέλος ο πλειοδότης του διαγωνισμού δεν αγοράζει την ΛΑΡΚΟ αλλά τη χρήση των παγίων της, πρακτικά μισθώνει τις εγκαταστάσεις και τα ορυχεία με μια πολυετή συμφωνία η ο οποία δεν κουβαλάει τα βάρη του παρελθόντος.

Σε αντίθεση με άλλα εγχειρήματα επιχειρηματικών συμφωνιών η υπόθεση φαίνεται να έχει τις πιθανότητες υλοποίησης με το μέρος της λόγω της έλλειψης του προϊόντος αλλά και των μελλοντικών προοπτικών του. Αν μη τι άλλο η κατάληξη του διαγωνισμού παρουσιάζει ενδιαφέρον τόσο ως προς το ελληνικό ενδιαφέρον συμμέτοχής όσο και για το τίμημα που θα εισπράξει το ελληνικό δημόσιο για την πολυετή μίσθωση των παγίων της άλλοτε κραταιάς ΛΑΡΚΟ.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.