8ος χρόνος, ημέρα 2438η
Τρίτη, 5 Ιουλίου 2022

Lamda: «Τρέχει» το Ελληνικό, οι εξελίξεις στα malls και το νέο ομόλογο

Lamda: «Τρέχει» το Ελληνικό, οι εξελίξεις στα malls και το νέο ομόλογο

Με φουλ τις μηχανές προχωράει το έργο της μεγάλης αστικής ανάπλασης του Ελληνικού με την Lamda Development να έχει εξασφαλισμένα πλήρως χρηματοδοτικά τα έργα, εξετάζοντας όμως την έκδοση ομολόγου υπό ικανές συνθήκες, ενώ παράλληλα προχωρά με τον σχεδιασμό εισαγωγής στο χρηματιστήριο του φορέα των malls εντός του 2023.

Αυτά επεσήμανε χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια παρουσίασης του Experience Centre, το Κέντρο Επισκεπτών του Ελληνικού ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development κ. Οδυσσέας Αθανασίου.

Προανήγγειλε δε την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της Lamda Malls μέσω εξαγοράς εμπορικού κέντρου στο επόμενο διάστημα, διευκρινίζοντας ότι εν ευθέτω χρόνο, η δραστηριότητα των εμπορικών κέντρων θα συγκεντρωθεί κάτω από μια εταιρεία η οποία θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο εντός του 2023, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν. Συνολικά η δραστηριότητα των malls θα περιλαμβάνει τα τρία υφιστάμενα (Golden Hall , Mediterranean Cosmos και The Mall Athens και τα δύο εντός του Ελληνικού (στη Βουλιαγμένης και στη Μαρίνα) και ό,τι άλλο ενδέχεται να εξαγοραστεί στην πορεία. Σημειώνεται ότι στο The Mall Athens ξεκινούν εργασίες ανακαίνισης ύψους 30 εκατ. ευρώ οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε βάθος τριετίας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι σε αυτή τη συγκυρία, όπου επικρατεί περιβάλλον αστάθειας λόγω του πολέμου με τις δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα και την αύξηση του κατασκευαστικού κόστους, η Lamda προχωρά το έργο με βάση το χρονοδιάγραμμα όντας πλήρως εξασφαλισμένο χρηματοδοτικά.

Αναφερόμενος δε στην πιθανότητα έκδοσης νέου ομολόγου έκανε λόγο για «υπερκαλυμμένο» χρηματοδοτικά έργο, ωστόσο σημείωσε ότι η εταιρεία εξετάζει πάντα «το optimum σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση των κεφαλαίων. Έχουμε αυτή τη στιγμή διαθέσιμα 1 δισ. ευρώ κεφάλαια από την αύξηση μετοχικού και το ομόλογο, όπως και περίπου 1,1 δισ. ευρώ μέσω τραπεζικού δανεισμού, ενώ μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα έχουμε επιπλέον 300 εκατ. ευρώ από τις προπωλήσεις των κατοικιών.

Το αν θα προχωρήσουμε σε νέα ομολογιακή έκδοση φέτος ή το 2023 θα εξαρτηθεί από τις γενικότερες συνθήκες στις αγορές, δεδομένου ότι θέλουμε να αξιοποιούμε το βέλτιστο όσον αφορά τη διαχείριση των κεφαλαίων».

Όσον αφορά τα έργα, o κ. Αθανασίου ανέφερε ότι το φθινόπωρο, πιθανότατα τον Οκτώβριο θα γίνει η εκκίνηση για τα έργα εκσκαφών και θεμελιώσεων για τον Πύργο Κατοικιών, τα πρώτα 200 μέτρα της υπογειοποίησης της παραλιακής. Όσον αφορά στον Πύργο Κατοικιών σημείωσε πως μετά και τις σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες το Μάρτιο του 2023 θα έχει κλείσει και η ανέγερση και είναι πολύ πιθανό να γίνει από την κοινοπραξία Intrakat - Bouygues, η οποία έχει αναλάβει ήδη ρόλο συμβούλου, ο οποίος θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες πριν από την κατασκευή, με τη μορφή του Early Contractor Involvement (ECI).

Ερωτηθείς για το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών ο κ. Ο. Αθανασίου ανέφερε ότι «γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή η αγορά είναι σε πίεση και αν τα κόστη ξεφύγουν υπερβολικά θα βρούμε από κοινού λύσεις με τους αναδόχους, οι οποίοι με βάση τις προσφορές τους αναλαμβάνουν εκείνοι το ρίσκο. Σε αυτή τη φάση κάνουμε τους διαγωνισμούς γρήγορα για να κλείσουμε τις συμφωνίες με τους εργολάβους και να ξεκινήσει η κατασκευή την επόμενη χρονιά, ώστε μέχρι τότε να έχει ισορροπήσει η κατάσταση. Το σίγουρο είναι ότι αν το πρόβλημα της αύξησης του κόστους επιμείνει είμαστε εδώ να βρούμε από κοινού λύσεις και δεν είμαστε σε καμία περίπτωση υπέρ των νομικών οδών».