Lamda: Συμφωνία για χρηματοδότηση 880 εκατ. με Eurobank και Πειραιώς

Lamda: Συμφωνία για χρηματοδότηση 880 εκατ. με Eurobank και Πειραιώς

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η χρηματοοικονομική προετοιμασία και η κεφαλαιακή «θωράκιση» του project του Ελληνικού, καθώς η Lamda Development ήρθε σε κατ' αρχήν συμφωνία ως προς τους βασικούς όρους χρηματοδότησης ύψους έως 880 εκατ. ευρώ (πλέον χρηματοδότησης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας), με τις τράπεζες Eurobank Ergasias S.A. και Πειραιώς S.A.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που επιβεβαίωσε τη Δευτέρα η εταιρεία, η οποία γνωστοποίησε πως θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για την υπογραφή των βασικών όρων χρηματοδότησης.

Η εταιρεία βρίσκεται σε πολύ μεγάλη κινητικότητα, καθώς στοχεύει έως τις 20 Δεκεμβρίου να έχει ολοκληρώσει την αύξηση κεφαλαίου κατά 650 εκατ. ευρώ, ενώ σύντομα, ίσως και σήμερα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα εγκρίνει τη διαδικασία, θέτοντας σε κίνηση το χρονοδιάγραμμα.

Στόχος της διοίκησης της Lamda είναι να δημιουργήσει ένα κεφαλαιακό «μαξιλάρι» ύψους έως 2 δισ. ευρώ, μέσα από έναν συνδυασμό χρηματοοικονομικών διαδικασιών, όπως είναι η ΑΜΚ, το ανωτέρω δάνειο από τις ελληνικές τράπεζες, τα 400 εκατ. ευρώ από έσοδα που θα έχει από πώληση κατοικιών, ενώ θα δρομολογήσει αρχές 2020 και την έκδοση ομολόγου 200 – 300 εκατ. ευρώ που θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Την περασμένη Παρασκευή στην έκτακτη γενική συνέλευση της Lamda Development o διευθύνων σύμβουλος Οδυσσέας Αθανασίου τόνισε ότι η διοίκηση της εταιρείας προετοιμάζεται για την εκκίνηση των εργασιών στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού εντός του πρώτου τριμήνου του 2020.

Για το χρονοδιάγραμμα της ΑΜΚ εκτίμησε ότι υπάρχει καλό κλίμα και αν «τρέξουν» σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι εγκρίσεις, τότε θα ολοκληρωθεί έως τα Χριστούγεννα.

Αναφορικά με το διαγωνισμό για την άδεια καζίνο που είναι ένα από τα κομβικά προαπαιτούμενα για την υπογραφή των τελικών συμβάσεων και τις καθυστερήσεις που λαμβάνουν χώρα, ο κ. Αθανασίου σημείωσε πως «κινούμαστε με βάση το πλάνο. Προσφυγές υπήρχαν καθ' όλη τη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας, υπάρχουν και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι θα υπάρχουν. Για να ξεκινήσουμε το έργο υπάρχουν οι αναβλητικές αιρέσεις οι οποίες θα πρέπει να τηρηθούν, αυτό λέμε εξ' αρχής και αυτό λέμε και τώρα. Θεωρούμε ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς και προετοιμαζόμαστε ώστε να είμαστε καθ' όλα έτοιμοι».

Οι όροι της ΑΜΚ που και που θα χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια

Όπως έχει γίνει γνωστό, η τιμή της αύξηση κεφαλαίου θα γίνει στα 6,70 ευρώ ανά μετοχή, με στόχο την άντληση έως 650 εκατ. ευρώ. Θα γίνει με καταβολή μετρητών και την έκδοση μέχρι 2.166.667.000 νέων κοινών, μετά ψήφου, ονομαστικών μετοχών με ονομαστική αξία 0,30 ευρώ εκάστη και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων.

Με βάση την Τιμή Διάθεσης, το ονομαστικό ποσό της Αύξησης θα ισούται με ποσό 29.104.482,00 ευρώ και θα συγκεντρωθεί με την έκδοση 97.014.940 νέων κοινών, μετά ψήφου, ονομαστικών μετοχών με ονομαστική αξία 0,30 ευρώ εκάστη.

Οι έχοντες δικαίωμα προτίμησης στην ΑΜΚ σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις αποφάσεις της Συνέλευσης, θα δικαιούνται να αποκτήσουν Νέες Μετοχές με αναλογία 1,216918965991410 Νέες Μετοχές για κάθε μία (1) παλαιά μετοχή.

Η ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης, η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης και προεγγραφής και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος προτίμησης στο Χ.Α. θα γνωστοποιηθούν με νεότερη ανακοίνωση.

Που θα χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια

Από τα 650 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ, τα 467 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της 100% θυγατρικής Hellinikon Global, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από αυτή για την καταβολή των δύο πρώτων δόσεων του τιμήματος για την απόκτηση του Ελληνικού.

Τα 300 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την καταβολή της πρώτης δόσης και τα 167 εκατ. ευρώ, για την καταβολή της δεύτερης δόσης κατά τη δεύτερη επέτειο από την ημερομηνία μεταβίβασης. Όλα αυτά βεβαίως, υπό την προϋπόθεση ότι έως τότε θα έχουν εκδοθεί άδειες δόμησης για όλα τα κτήρια – τοπόσημα (landmark buildings), όπως αυτά προσδιορίζονται στο Σχέδιο Γενικής Διάταξης) της Ελληνικό Α.Ε.

Επίσης, 133 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση επιμέρους αναπτύξεων στο πλαίσιο της επένδυσης εντός τριών ετών από την ολοκλήρωση της αύξησης, 40 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης, ενώ 10 εκατ. ευρώ θα πάνε για την κάλυψη των εξόδων έκδοσης της ΑΜΚ.