Lamda Development: Στο... φουλ οι «μηχανές» ρευστότητας

Lamda Development: Στο... φουλ οι «μηχανές» ρευστότητας

Στο... φουλ δουλεύουν οι μηχανές συγκέντρωσης ρευστότητας στον όμιλο Lamda Development, με την εταιρεία να «εξοπλίζεται» κεφαλαιακά ώστε όταν δοθεί το (οριστικό) σήμα για το ξεκίνημα του μεγάλου project ανάπλασης του Ελληνικού, να έχει τα εχέγγυα να «τρέξει» τις εργασίες για όλη την πρώτη 5ετία.

Η εταιρεία βρίσκεται στο τελικό στάδιο της χρηματοοικονομικής προετοιμασίας και της κεφαλαιακής «θωράκισης» του project, με στόχο να δημιουργήσει ένα κεφαλαιακό «μαξιλάρι» ύψους 2 δισ. ευρώ, που θα αποτελέσει και την μαγιά για τα πρώτα έργα.

Αυτό το «μαξιλάρι» θα συγκεντρωθεί μέσα από έναν συνδυασμό χρηματοοικονομικών διαδικασιών, όπως είναι η ΑΜΚ των 650 εκατ. ευρώ που ολοκληρώθηκε, τα κοινοπρακτικά δάνεια από τις τράπεζες, τα 300 εκατ. ευρώ από την έκδοση του ομολόγου, ενώ στοχεύει και σε έσοδα 400 εκατ. ευρώ από πώληση κατοικιών, άμα του ξεκινήματος του έργου.

Επόμενο στοίχημα για την εταιρεία μετά την επιτυχή αύξηση κεφαλαίου και τα κοινοπρακτικά δάνεια που σύναψε με τις Eurobank και Πειραιώς, είναι η έκδοση του μεγάλου ομολόγου έως 300 εκατ. ευρώ, το οποίο θα εισαχθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Η έκδοση ετοιμάζεται και σχεδιάζεται από τους αναδόχους όλο το τελευταίο διάστημα, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων και πάντως έως τα τέλη του Φεβρουαρίου ή το πολύ έως τα μέσα Μαρτίου. Η περίοδος κρίνεται ευνοϊκή, καθώς τα επιτόκια δανεισμού της χώρας έχουν υποχωρήσει σε ιστορικό ναδίρ, κάτι που ανοίγει το δρόμο και για τις ελληνικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν (φθηνότερη) πρόσβαση στη διεθνή ρευστότητα, όπως έγινε την περασμένη εβδομάδα με την Alpha Bank.

Θυμίζουμε πως μετά τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου 650 εκατ. ευρώ που ολοκλήρωσε η Lamda το Δεκέμβριο, τη μεγαλύτερη ΑΜΚ μη τραπεζικής εταιρείας που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, υπήρξαν και δύο κοινοπρακτικά δάνεια με τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς, ύψους 879 εκατ. και 303 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Το πρώτο δάνειο θα καλύψει ανάγκες της επένδυσης στο Ελληνικό και το δεύτερο θα πάει για την κάλυψη ΦΠΑ δαπανών στο ίδιο έργο. Σύμφωνα με τη Lamda Development, τα δάνεια θα χρησιμοποιηθούν ως εξής:

(α) τη χρηματοδότηση των εργασιών της πρώτης πενταετίας του Έργου (Φάση Α), που θα περιλαμβάνει κυρίως την ενίσχυση της παραλιακής ζώνης, την ανάπτυξη συγκροτημάτων κατοικιών, εμπορικών χρήσεων και των σχετικών υποδομών, ύψους έως 546 εκατ. ευρώ (επιπλέον ποσού έως 231 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του ΦΠΑ) και διάρκειας έως 10 ετών.

(β) τη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη δύο εμπορικών κέντρων (Malls) στη Λ. Βουλιαγμένης και εντός της μαρίνας Αγ. Κοσμά, ύψους έως 237 εκατ. ευρώ και 96 εκατ. αντίστοιχα (επιπλέον ποσών έως 53 εκατ. ευρώ και 19 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του ΦΠΑ), διάρκειας έως 11 ετών.

Που θα χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια της ΑΜΚ

Από τα 650 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ, τα 467 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της 100% θυγατρικής Hellinikon Global, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από αυτή για την καταβολή των δύο πρώτων δόσεων του τιμήματος για την απόκτηση του Ελληνικού.

Τα 300 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την καταβολή της πρώτης δόσης και τα 167 εκατ. ευρώ, για την καταβολή της δεύτερης δόσης κατά τη δεύτερη επέτειο από την ημερομηνία μεταβίβασης. Όλα αυτά βεβαίως, υπό την προϋπόθεση ότι έως τότε θα έχουν εκδοθεί άδειες δόμησης για όλα τα κτήρια – τοπόσημα (landmark buildings), όπως αυτά προσδιορίζονται στο Σχέδιο Γενικής Διάταξης) της Ελληνικό Α.Ε.

Επίσης, 133 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση επιμέρους αναπτύξεων στο πλαίσιο της επένδυσης εντός τριών ετών από την ολοκλήρωση της αύξησης, 40 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης, ενώ 10 εκατ. ευρώ θα πάνε για την κάλυψη των εξόδων έκδοσης της ΑΜΚ.

Ποια είναι τα κορυφαία έργα του project

Πέντε είναι οι κεντρικοί πυλώνες του σχεδιασμού του ομίλου για την αξιοποίηση της αχανούς έκτασης του Ελληνικού. Περιλαμβάνουν κατοικίες, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, μουσεία, πολιτισμό και αθλητισμό, γραφεία και εμπορικές χρήσεις, αλλά και μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου και αναψυχής. Πιο αναλυτικά, οι πέντε κύριοι πυλώνες του project περιλαμβάνουν:

  • 10.800 περίπου κατοικίες, σύμφωνα με τις ισχύουσες επιτρεπόμενες χρήσεις και υπολογίζοντας ένα μέσο μέγεθος κατοικίας 110 τ.μ. Στις εν λόγω κατοικίες περιλαμβάνονται ψηλά κτίρια ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης: α) πύργος/συγκρότημα κατοικιών και μεικτών χρήσεων πλησίον του Μητροπολιτικού Πάρκου και β) πύργος κατοικιών στη μαρίνα.
  • 1.000 περίπου δωμάτια 3 ξενοδοχείων, χωρίς να περιλαμβάνεται το ξενοδοχείο του IRC. Τα εν λόγω ξενοδοχεία αφορούν σε: α) πύργο ξενοδοχείου και λοιπών χρήσεων 600 δωματίων περίπου στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης που αποτελεί ψηλό κτίριο ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης, β) πολυτελές ξενοδοχείο (5 αστέρων) 270 δωματίων περίπου στη μαρίνα και γ) παραθαλάσσιο πολυτελές ξενοδοχείο 170 δωματίων περίπου.
  • Εμπορικά κέντρα, Μουσεία, πολιτιστικά κέντρα, αθλητικές εγκαταστάσεις στα οποία περιλαμβάνεται ένα πολυδύναμο κέντρο πολλαπλών λειτουργιών και εκδηλώσεων με πύργο παρατήρησης που αποτελεί ψηλό κτίριο ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης, ένα ενυδρείο – ερευνητικό κέντρο και ένα ιατρικό κέντρο.
  • Λοιπές χρήσεις γραφείων και εμπορίου στις οποίες περιλαμβάνεται ένας πύργος γραφείων και λοιπών χρήσεων (μεικτής χρήσης) στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης που αποτελεί ψηλό κτίριο ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης.
  • Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, κοινόχρηστους χώρους και λοιπά έργα υποδομής.