7ος χρόνος, ημέρα 2223η
Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021

Λαγκάρντ: Θα αργήσει να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός - Κίνδυνοι για την ανάπτυξη

Λαγκάρντ: Θα αργήσει να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός - Κίνδυνοι για την ανάπτυξη

Ο πληθωρισμός θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να αποκλιμακωθεί σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, επισήμανε σε σημερινή συνέντευξή της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τις ανακοινώσεις των αποφάσεων της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα κάτω από τον στόχο του 2%», τόνισε και σημείωσε πως δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για αύξηση των επιτοκίων για να προσθέσει εν συνεχεία ότι η ΕΚΤ αναμένει περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού από το 3,4% του Σεπτεμβρίου μέσα στο 2021 και ακολούθως σταδιακή αποκλιμάκωσή του μέσα στο 2022.

Σύμφωνα με το Reuters, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αντέκρουσε την Πέμπτη τα στοιχήματα της αγοράς ότι ο ανεπαίσθητος πληθωρισμός θα αναγκάσει μια αύξηση των επιτοκίων ήδη από το επόμενο έτος, επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι οι πιέσεις στις τιμές θα χαλαρώσουν μέχρι τότε.

«Η ΕΚΤ έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι η τρέχουσα άνοδος των τιμών είναι φευγαλέα και ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις είναι αρκετά αδύναμες ώστε να απαιτούν τη στήριξή της για τα επόμενα χρόνια», σημείωσε και υπογράμμισε ότι η διατήρηση ευνοϊκών χρηματοδοτικών συνθηκών είναι κρίσιμη για να συνεχισθεί η ανάκαμψη της οικονομίας και να αντιμετωπισθεί ο αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας στην πορεία του πληθωρισμού.

Αναφερόμενη στην απόφαση της ΕΚΤ που ορίζει ότι τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν έως ότου ο πληθωρισμός φανεί ότι επιστρέφει στον στόχο μέχρι τα μέσα της περιόδου πρόβλεψης πρόσθεσε: «Σαφώς με την τρέχουσα ανάλυση (αυτές οι προϋποθέσεις) δεν ικανοποιούνται και σίγουρα όχι στο εγγύς μέλλον».

Η Λαγκάρντ ανέφερε ως βασικούς πληθωριστικούς παράγοντες τις τιμές της ενέργειας, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που οδηγούν σε ελλείψεις πρώτων υλών, παραγωγικού εξοπλισμού και επιμήκυνσης του χρόνου μεταφοράς και του κόστους, και την περυσινή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στη Γερμανία.

Επίσης, επισήμανε ότι δυο παράγοντες απασχόλησαν την ΕΚΤ: η πανδημία που έχει προκαλέσει ελλείψεις σε εξοπλισμό και σε εργατικό δυναμικό, καθώς έχει προκαλέσει αποσύνδεση προσφοράς και ζήτησης, με τη δεύτερη να ξεπερνά την πρώτη, αλλά και οι τιμές της ενέργειας, που επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες (κλιματολογικούς, εφοδιαστικούς, ζήτησης και από την παροχή ποσοτήτων φυσικού αερίου από τη Ρωσία)

«Αναμένουμε ότι η επιρροή των παραγόντων θα μειωθεί κατά τη διάρκεια του 2022 και καθώς η ανάκαμψη συνεχίζεται, η σταδιακή επιστροφή της οικονομίας σε πλήρη δυναμικότητα θα υποστηρίξει την αύξηση των μισθών με την πάροδο του χρόνου», εκτίμησε.

Κίνδυνοι για την ανάπτυξη

Αναφορικά με την ανάπτυξη, η Λαγκάρντ τόνισε συνεχίσθηκε και στο τρίτο τρίμηνο, αν και με κάπως πιο συγκρατημένο ρυθμό, προσθέτοντας ότι ναι μεν οι προοπτικές παραμένουν καλές, ωστόσο θολώνουν από τις ελλείψεις πρώτων υλών, παραγωγικού εξοπλισμού και εργατικού δυναμικού.

«Αν τα εμπόδια που συνδέονται με την προσφορά και τις υψηλότερες ενεργειακές τιμές διαρκέσουν περισσότερο, τότε θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ανάκαμψη. Ταυτόχρονα, εφόσον δούμε υψηλότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις μισθών ή αν η οικονομία επανέλθει πιο γρήγορα σε συνθήκες πλήρους δυναμικότητας, οι πιέσεις στις τιμές μπορεί να γίνουν ισχυρότερες», σημείωσε.