Λ. Παπακωνσταντίνου: Ο κλάδος των ΑΕΕΑΠ, είναι το επόμενο success story του ΧΑ

Λ. Παπακωνσταντίνου: Ο κλάδος των ΑΕΕΑΠ, είναι το επόμενο success story του ΧΑ

Του Λεωνίδα Παπακωνσταντίνου*

Σε φάση επαναπροσέγγισης των 900 μονάδων βρίσκεται η χρηματιστηριακή αγορά με αυξημένες πιθανότητες διάσπασης αυτής της σημαντικής αντίστασης, που θα ανοίξει το δρόμο για νέα πολυετή υψηλά και να κλείσει ουσιαστικά μια σχεδόν πενταετή χρηματιστηριακή ταλαιπωρία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2015, λίγο μετά ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βασικός λόγος που η αγορά έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε αυτή την διάσπαση κατά την άποψη μου είναι το σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ», το οποίο αποπειράται να αντιμετωπίσει πιο επιθετικά από τις μέχρι τώρα ενέργειες στον πυρήνα του το βασικό πρόβλημα των κόκκινων δάνειων και να ελαφρύνει  τις τράπεζες από τα βαρίδια της δεκαετούς κρίσης.

Παράλληλα πολύ σημαντική ώθηση στις προσδοκίες της αγοράς δίνουν οι εξελίξεις γύρω από το project του Ελληνικού με την οριστικοποίηση της ΑΜΚ της Lamda Development και την αναμενόμενη τελική επιλογή του αναδόχου για το καζίνο που θα ολοκληρώσει το πρώτο βήμα της πολύπαθης επένδυσης.

Συνάμα, στον ευρύτερο χώρο του real estate η ανοδική πορεία της αξίας των ακινήτων και το σταδιακό πέρασμα σε μια φάση ωρίμανσης δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο χρηματιστηριακά, καθώς εκτιμώ ότι οι εισηγμένες ΑΕΕΑΠ που σχεδόν στο σύνολο τους βρίσκονται σε φάση επιθετικής οργανικής επέκτασης αλλά και μέσω ΑΜΚ θα αποτελέσουν το επόμενο σημαντικό success story του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Το αναπτυξιακό story που ενσωματώνουν, μαζί με τις ελκυστικές μερισματικές αποδόσεις, θεωρώ ότι θα βοηθήσει να εισρεύσει στο χρηματιστήριο σημαντικό ύψος νέων κεφαλαίων Ελλήνων αλλά κυρίως ξένων επενδυτών, που θα συμβάλουν σημαντικά στην ελκυστικότητα της αγοράς, αυξάνοντας παράλληλα τη ρευστότητα του Χ.Α.

Οι ευνοϊκές συνθήκες είναι ευδιάκριτες τις τελευταίες εβδομάδες και στις εκθέσεις των ξένων οίκων που σε συνδυασμό με το θετικό κλίμα στις ξένες αγορές επιτρέπει σε εμβληματικές εισηγμένες όπως η MYTILINEOS να εκδίδουν Eurobond, γεγονός αδιανόητο προ ολίγων ετών.

Συνοψίζοντας νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι ήρθε η ώρα να τολμήσουμε να αναλάβουμε λίγο περισσότερο ρίσκο στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν δεν εμποδιστεί από τυχόν σημαντικές εισαγόμενες πιέσεις είναι έτοιμο να αλλάξει σελίδα και να απεγκλωβιστεί από μια πολυετή ταλαιπωρία. 


* Ο κ. Λεωνίδας Παπακωνσταντίνου είναι διευθύνων σύμβουλος της Merit Χρηματιστηριακή.