Στόχος η αναγέννηση της βιομηχανίας
Κυρ. Μητσοτάκης στα εγκαίνια της νέας επένδυσης της ElvalHalcor

Στόχος η αναγέννηση της βιομηχανίας

Τη μείωση του φόρου στο βιομηχανικό ρεύμα, ο οποίος παραμένει από τους υψηλότερους πανευρωπαϊκά, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στα εγκαίνια της νέας επένδυσης της ElvalHalcor στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Μιας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις των τελευταίων ετών στην Ελλάδα που αφορά ένα τετραπλό θερμό έλαστρο αλουμινίου, με το οποίο η βιομηχανία καθίσταται πλέον παγκόσμιος "παίκτης" στον κλάδο της έλασης αλουμινίου.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για απόφαση της κυβέρνησης να αντιστρέψει την αποβιομηχανοποίηση της χώρας, είπε ότι η στροφή στη μεταποίηση αποτελεί βασικό άξονα του σχεδίου για την οικονομία της χώρας, ενώ προσέθεσε ότι είναι λάθος η αντίληψη ότι «η Ελλάδα δεν παράγει ούτε καρφίτσα», φέρνοντας το παράδειγμα της Elval. Μιας εταιρίας που εξάγει το 85% του προϊόντος της, καλύπτει το 4% των εξαγωγών της χώρας και με καθετοποιημένη παραγωγική διαδικασία μετατρέπει την αλουμίνα σε αλουμίνιο υποκαθιστώντας τις κοστοβόρες εισαγωγές.

«Είστε μια εταιρεία με παγκόσμια φήμη και παγκόσμιο εξαγωγικό εκτόπισμα, με χαρά άκουσα ότι εντός πενταετίας ο στόχος είναι να φτάσετε στο 1 εκατ. παραγωγής αλουμινίου», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του.

«Η συμπυκνωμένη γνώση σας διαφοροποιεί από τους ανταγωνιστές σας» είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε παράλληλα στην αποβιομηχάνιση της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες, η οποία, όπως σημείωσε, «άφησε εκατοντάδες κλειστά εργοστάσια ενώ χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Η επένδυση της ElvalHacor που ανήλθε στα 150 εκατ. ευρώ καθιστά την Elval το πλέον σύγχρονο εργοστάσιο έλασης αλουμινίου στην Ευρώπη και ένα από τα πλέον σύγχρονα στον κόσμο. 

Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης του ελάστρου, που ήδη λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό, θα υπερδιπλασιαστεί η παραγωγική δυναμικότητα της θερμής έλασης του εργοστασίου, ενώ πρόσθετες μελλοντικές επενδύσεις θα αυξήσουν ανάλογα και την τελική παραγωγή.

Όπως τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Elval Λάμπρος Βαρούχας, μέσω αυτής της επένδυσης η παραγωγικότητα πάει στους 400 χιλ. τόνους ετησίως, από 300 χιλ. που είναι σήμερα, με την προοπτική μέσα στην επόμενη πενταετία να φτάσει στο 1 εκατ. τόνους! 

Σύμφωνα με τον κ. Βαρούχα, μόλις τέσσερα τέτοια εργοστάσια υπάρχουν στην Ευρώπη και συνολικά είκοσι σε όλο τον κόσμο, αλλά η μονάδα της Elval θα είναι η πλέον σύγχρονη στην ήπειρο μας.

Ο ελληνικός όμιλος μπορεί και αναλαμβάνει τα πλέον απαιτητικά έργα παγκοσμίως, σε τομείς όπως αυτοκινητοβιομηχανία, αεροναυπηγική, κατασκευές, γιότινγκ, τρόφιμα και πολλά άλλα. 

Η επένδυση αυτή αποτελεί την πρώτη φάση υλοποίησης του πενταετούς πλάνου της για τον υπερδιπλασιασμό της παραγωγικής δυναμικότητας προϊόντων έλασης αλουμινίου. Με το νέο θερμό έλαστρο tandem, το εύρος της θερμής έλασης θα κυμαίνεται από 1.8 mm έως 12.7 mm σε πάχος και μέχρι 2.6 m σε πλάτος, και θα εξασφαλίσει τη θέση της ElvalHalcor, ως ενός από τους κορυφαίους παραγωγούς φύλλων αλουμινίου μεγάλου πλάτους στην Ευρώπη.

Η επένδυση αυτή υποστηρίζει την ανάπτυξη νέων προϊόντων αλουμινίου και τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του εργοστασίου, αλλά επίσης εισάγει και την τελευταίας αιχμής τεχνολογία στην παραγωγική διαδικασία, αυξάνει την ενεργειακή αποδοτικότητα και βελτιώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.