Κύπρος: Υπεγράφη η συμφωνία για γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10 με την Exxon Mobil και την Qatar Petroleum

Κύπρος: Υπεγράφη η συμφωνία για γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10 με την Exxon Mobil και την Qatar Petroleum

Τη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η Exxon Mobil και η Qatar Petroleum θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 10 εντός του 2018 έδωσε ο ανώτερος αντιπρόεδρος του ομίλου Exxon Andrew Swiger. Κατά τη συνάντηση που είχαν πριν από λίγο στο προεδρικό μέγαρο. Αμέσως μετά πραγματοποιηθηκε η υπογραφή συνεργασίας της Δημορκατίας με τις δύο εταιρίες, συμφωνία την οποία υπέγραψαν ο Γιώργος Λακκοτρύπης ο Ιωάννης Κασουλίδης, ο Χάρης Γεωργιάδης και η Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή της Κύπρου, ο υπουργός Ενέργειας στην ομιλία του αναφέρθηκε στο σημερινό γεγονός, το οποίο σηματοδοτεί το τέλος του 3ου γύρου αδειοδότησης. Αναφερόμενος στην παρουσία της Exxon έκανε λόγο για τεράστια επιτυχία λέγοντας ότι συνολικά στα 3 τεμάχια που παραχωρήθηκαν θα πραγματοποιηθούν 12 ερευνητικές γεωτρήσεις.

Ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Exxon είπε ότι οι δύο εταιρίες ήδη ξεκίνησαν σχεδιασμό εργασιών γεώτρησης και σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν την πρώτη ερευνητική γεώτρηση το 2018.

Σε δηλώσεις του εξάλλου στο κρατικό ραδιόφωνο ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης χαρακτήρισε την σημερινή μέρα ιδιαίτερα σημαντική καθώς όπως ανέφερε κλείνει και τυπικά ο 3ος γύρος αδειόδότησης με πολύ καλό τρόπο για την Κύπρο τόσο όσο αφορά τις κοινοπραξίες που επέδειξαν ενδιαφέρον, όσο και για το ενεργητικό πρόγραμμα.

Ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε στις επαφές που έγιναν τις τελευταίες μέρες και με την Ιταλία και την τετραμερή σε ότι αφορά και τον αγωγό East Med, και τα θετικά μηνύματα για την Κύπρο, διαμηνύοντας παράλληλα ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Κύπρος έγινε υπερδύναμη. Ωστόσο σημείωσε την βαρύτητα που προσδίδει η παρουσία της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γεγονός που προσδίδει καινούργια διάσταση στο εγχείρημα. Εξηγώντας ότι «αν το έργο είναι φιλόδοξο σε σχέση με τα τεχνικοοικονομικά του, μπορεί η Κομισιόν να το κάνει πιο εφικτό. Και η Ιταλία είναι μεγάλος καταναλωτής Φυσικού αερίου».

Τα ενεργειακά και συγκεκριμένα η υπογραφή συμβολαίων στο πλαίσιο του 3ου γύρου αδειοδότησης, αποτελούν εν μέσω τέλματος στο Κυπριακό, ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για την κυπριακή κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαία σε αυτό το πλαίσιο η διάχυτη ικανοποίηση της Λευκωσίας από τα όσα αποκόμισαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συν αυτώ στις ΗΠΑ, προς αυτή την κατεύθυνση. Υπενθυμίζεται πως κατά την εκεί παραμονή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με στελέχη της ExxonMobil, με φόντο τις αυριανές υπογραφές όταν την ίδια ώρα ιδιαίτερα ενθαρρυντική κρίνεται από αρμόδιες πηγές η στάση της ΥΦΕΞ των ΗΠΑ, αρμόδιας για θέματα ενέργειας, κ. Ντάνιγκαν.

Η τελευταία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήταν εκείνη που ζήτησε να παρευρίσκεται την Τετάρτη στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία για να είναι παρούσα στην υπογραφή του συμβολαίου, κάτι που σημειολογικά αλλά και ουσιαστικά έχει τη δική του βαρύτητα. Την ικανοποίησή του δεν έκρυψε άλλωστε κάνοντας και σχετικές δηλώσεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας τη σημαντικότητα της παρουσίας της κ. Ντάνιγκαν στην Κύπρο.

Ωστόσο, και όλο το προηγούμενο διάστημα, η μελλοντική παρουσία εταιρειών-κολλοσών στον τομέα της ενέργειας στην κυπριακή ΑΟΖ, φαίνεται πως λειτούργησε με τρόπο κατάλληλο ώστε να στηριχτεί σε αυτές η επιχειρηματολογία της «ασπίδας» μπροστά σε πιθανές προκλήσεις από την Τουρκία. Γεγονός είναι, πάντως, σύμφωνα και με διπλωματικές πηγές, πως υπάρχει ανησυχία για το δημοψήφισμα στην Τουρκία και κυρίως για τον τρόπο που πιθανόν να εκδηλωθεί ο εκνευρισμός αυτός από το εσωτερικό της Άγκυρας στο εξωτερικό. Οι ίδιες πηγές, πάντως, υποστηρίζουν πως είναι τέτοια τα ονόματα που υπογράφουν με την κυπριακή Δημοκρατία για έρευνες και γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ που «δύσκολα θα μπορέσει να προκαλέσει το οτιδήποτε ο οποιοσδήποτε». Οι υπογραφές την ίδια ώρα με την ΤΟTAL και ΕΝΙ, αναμένεται να πέσουν την Πέμπτη και πάλι στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.

Οι νέοι… τριγμοί

Εφόσον λοιπόν η Λευκωσία προχωρεί επί τάπητος με τα ενεργειακά, που έτσι κι αλλιώς θα το έκανε, όπως είπε στην «Κ» αρμόδια πηγή, το ερωτηματικό που προκύπτει είναι τι αναμένεται από την τ/κ πλευρά και την Τουρκία. Όπως αφήνουν να εννοηθεί το τελευταίο διάστημα και πληροφορίες από τα κατεχόμενα, το εν λόγω ζήτημα δύναται να αποτελέσει νέα εστία διαφωνιών με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά. «Ακόμη και της αποχώρησης εκ νέου από τις συνομιλίες», όπως δήλωσε αρμόδια πηγή. Πάντως τα όσα προκύπτουν δεν αποτελούν νέα εξέλιξη έστω κι αν ενδέχεται η ενεργειακή πολιτική της Λευκωσίας να προκαλέσει τριγμούς σε κατεχόμενα και Τουρκία, εφόσον και όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχε έντονη κινητικότητα και δηλώσεις κατά των εξελίξεων στην κυπριακή ΑΟΖ.