Κύπρος: Μέχρι και $40 δισ. τα έσοδα από το κοίτασμα «Γλαύκος»

Κύπρος: Μέχρι και $40 δισ. τα έσοδα από το κοίτασμα «Γλαύκος»

Με την αξία του κοιτάσματος στον «Γλαύκο» να εκτιμάται μεταξύ $30 δισ. και $40 δισ., η ExxonMobil όχι μόνο μένει στην Κύπρο για τουλάχιστον ακόμα 20 χρόνια, αλλά πλέον ο «Γλαύκος» συνδέει την κυπριακή ΑΟΖ με ισχυρά οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις χθεσινές επίσημες ανακοινώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ExxonMobil-Qatar Petroleum, το περιεχόμενο του «Γλαύκου» εκτιμάται μεταξύ 5,5 και 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών, με ασφαλή μέσο όρο τα 6,2 τρισ. κυβικά πόδια φυικού αερίου. 

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το κοίτασμα θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου σε ηλεκτροπαραγωγή για τα επόμενα 200 χρόνια, ενώ υπενθυμίζεται πως είναι το τρίτο μεγαλύτερο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε παγκόσμια την τελευταία διετία.

Μέσα στον μήνα θα γίνουν γνωστοποιηθούν τα δεδομένα για την επόμενη, την επιβεβαιωτική, γεώτρηση στον «Γλαύκο» και εντός 120 ημερών η περίοδος που θα πραγματοποιηθεί, μαζί με γεώτρηση και σε τρίτο στόχο με σκοπό την ανακάλυψη νέου κοιτάσματος στο τεμάχιο 10. Αυτή η εξέλιξη εκτιμάται πως θα υλοποιηθεί εντός του 2020.

Η ExxonMobil-Qatar Petroleum βλέπει πέραν των πέντε στόχων εντός του τεμαχίου 10, ωστόσο ο «Γλαύκος» επαναπροσδιορίζει τις προτεραιότητες, αφού στόχοι τύπου «Γλαύκος» περνούν στην πρώτη γραμμή, απ'' όπου υποχωρούν στόχοι τύπου «Δελφύνη» για την οποία ανακοινώθηκε και επίσημα ότι δεν βρέθηκε κοίτασμα. Ωστόσο, η περιοχή της «Δελφύνης» εξακολουθεί να παρουσιάζει ενδιαφέρον και η κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum θα επανέλθει και εκεί.

Τέλος, η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος»αναφέρει ότι η ExxonMobil αγόρασε ήδη έναντι σημαντικού αντιτίμου, όλα τα σεισμογραφικά που έγιναν στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής που, πλην της περιοχής «Αφροδίτη», έχει επιστραφεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ πλέον η αμερικανική εταιρεία στρέφει το ενδιαφέρον της και στο Οικόπεδο 11.

Τα επόμενα βήματα στην κυπριακή ΑΟΖ

Με βάση τα αποτελέσματα της γεώτρησης, η ExxonMobil εδραιώνει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ και επίσης ενισχύεται η προοπτική για κατασκευή ενός τερματικού LNG επί κυπριακού εδάφους.

Εξάλλου, η κυπριακή κυβέρνηση θα αρχίσει συζητήσεις με τις εταιρείες ΕΝΙ και ΤOTAL με στόχο την αδειοδότηση του τεμαχίου 7. Μία νέα γεώτρηση πιθανόν να γίνει στο τεμάχιο 6 και τον στόχο «Καλυψώ», όπου η διερευνητική γεώτρηση εντόπισε κοίτασμα. Γεώτρηση πιθανόν να πραγματοποιηθεί στο τεμάχιο 3. Πρόκειται για τη γεώτρηση, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε πέρυσι από την ΕΝΙ, εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων. Σε ότι αφορά την αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12, Κύπρος και Αίγυπτος βρίσκονται πολύ κοντά σε επίτευξη εμπορικής συμφωνίας. Έγκυρες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η ExxonMobil να ενδιαφερθεί για το τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.