Κύπρος: 500 εκατ. τον χρόνο για εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη»

Κύπρος: 500 εκατ. τον χρόνο για εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη»

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοίνωσε ότι ο Υπουργός κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, κατόπιν σχετικής έγκρισης χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο, υπέγραψε σήμερα, 7 Νοεμβρίου 2019, την Άδεια Εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη», για περίοδο 25 ετών, την οποία και παρέδωσε σε εκπροσώπους της συμβασιούχου κοινοπραξίας των Noble Energy, Shell και Delek.

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή Κύπρου, σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή του συμβολαίου, ο υπουργός Ενέργειας τόνισε την σημαντικότητα αυτής της ενέργειας για την πορεία του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Πλέον η συμβασιούχος κοινοπραξία των έχοντας στα χέρια της την πρώτη άδεια εκμετάλλευσης που παραχωρείται από την ΚΔ στην ΑΟΖ μας, μπορεί να προχωρήσει στην εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος. Σίγουρα υπάρχουν πολλά που πρέπει ακόμα να γίνουν, όμως με την σημερινή εξέλιξη το ενεργειακό μας πρόγραμμα περνά στην επόμενη του φάση, όπου ολοκληρώνεται η αλυσίδα υδρογονανθράκων».

Όπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης, η συμφωνία που εγκρίθηκε και από το Υπουργικό Συμβούλιο, αναφέρεται σε οφέλη για την Κυπριακή Δημοκρατία, έσοδα που αφορούν 500 εκατομμύρια τον χρόνο για την πενταετία 2020-2025, ανάπτυξη τεχνογνωσίας και εδραίωση των συνεργασιών με Αίγυπτο, ΗΠΑ, Ολλανδία, Βρετανία και Ισραήλ.

«Περάσαμε από το στάδιο της οριοθέτησης σε αυτό της αδειοδότησης, της έρευνας, της ανακάλυψης και τώρα της εκμετάλλευσης. Η Κύπρος λοιπόν θα μετατραπεί σε παραγωγό, εναλλακτική πηγή εφοδιασμού φυσικού αερίου της Ε.Ε. ενώ την ίδια στιγμή γίνεται ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα όσον αφορά στην υλοποίηση του κοινού οράματος των χωρών της περιοχής μας για την δημιουργία του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη», σημείωσε.

«Η άδεια εκμετάλλευσης που παραχωρείται σήμερα στην κοινοπραξία για περίοδο 25 ετών βασίζεται στο τελικό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής του κοιτάσματος «Αφροδίτη» το οποίο αφού έτυχε ενδελεχούς μελέτης από πλευράς μας και διαβούλευσης με την κοινοπραξία εγκρίθηκε τελικά σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας από τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Το σχέδιο προνοεί την υλοποίηση της επιλογής της μεταφοράς αερίου μέσω υποθαλάσσιου απευθείας αγωγού στον τερματικό υγροποίησης της Αιγύπτου από όπου θα εξάγεται ως LNG στην Ευρώπη και στις διεθνής αγορές» τόνισε.