Κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ευρωπαϊκών think tanks και ΜΚΟ αποκαλύπτει η Microsoft

Κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ευρωπαϊκών think tanks και ΜΚΟ αποκαλύπτει η Microsoft

Νέες επιθέσεις χάκερ με στόχο μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς και ευρωπαϊκά  think tanks, τα οποία είχαν συχνές επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους φέρνει στη δημοσιότητα η εταιρεία Microsoft.

Οι επιθέσεις, σύμφωνα με τον τεχνολογικό γίγαντα, πραγματοποιήθηκαν πέρυσι με στόχο να κλαπούν τα διαπιστευτήρια των εργαζομένων και να εξαπλωθεί το κακόβουλο λογισμικό στους εν λόγω οργανισμούς.

Η εταιρεία δήλωσε ότι ανίχνευσε επιθέσεις εναντίον εργαζομένων του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων καθώς και στα ευρωπαϊκά γραφεία του Ινστιτούτου Aspen και του Γερμανικού Ταμείο Marshall, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μέσω κακόβουλων ιστοσελίδων και ψεύτικων διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι οποίες εντούτοις φαίνονταν καθόλα νόμιμες.

«Οι επιθέσεις εναντίον αυτών των οργανισμών στόχευαν 104 λογαριασμούς που ανήκουν σε υπαλλήλους που βρίσκονται στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σερβία», δήλωσε ο Τομ Μπαρτ στέλεχος της Microsoft.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, οι εν λόγω επιθέσεις βρίσκονται υπό διερεύνηση, ενώ ήδη υπάρχει η υποψία ότι πολλές από αυτές προήλθαν από μια ομάδα, η οποία ονομάζεται Strontium, ενώ είναι γνωστή και ως Fancy Bear.

Η ομάδα, η οποία έχει διασυνδέσεις με τη Ρωσία, φέρεται να βρίσκεται πίσω από την επίθεση που πραγματοποιήθηκε από χάκερ στην Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.

Μετά από τον νέο κύκλο κυβερνοεπιθέσεων, η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει ενισχυμένη προστασία σε 12 ακόμη ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας της Γερμανίας και της Σουηδίας.