Κυβερνητικός εμπαιγμός με τη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων

Κυβερνητικός εμπαιγμός με τη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων

Κυβερνητικός εμπαιγμός με τη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων από 29% στο 26%. Η τροπολογία που κατατέθηκε προωθεί την τμηματική μείωση του φόρου κατά μια μονάδα μέχρι το 2022, και επί της ουσίας καταργεί τη ρύθμιση που η ίδια είχε θεσμοθετήσει τον Μάιο του 2017.

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία που κατατέθηκε πανηγυρικά και την οποία επικαλέστηκε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός η φορολογία επιχειρήσεων μειώνεται τελικά από 1-1-2019 στο 28% από 29% που είναι σήμερα, στο 27% από 1-1-2020, στο 26% από 1-1-2021 και στο 25% από 1-1-2022. 

Με τον τρόπο αυτό όμως καταργεί δική της νομοτεχνική βελτίωση που είχε παρουσιάσει ως σημαντική παρέμβαση τον Μάιο του 2017 και η οποία προέβλεπε ότι μείωση στον συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από 29% σε 26%.

Βέβαια τότε είχε αναφερθεί ότι η μείωση αυτή θα γίνει στην περίπτωση που δεν προκαλείται απόκλιση από τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους. Ως εκ τούτου η αναίρεση της διάταξης και η αντικατάστασή της με τμηματική μείωση της φορολογίας δείχνει πως υπάρχει θέμα που πρέπει τουλάχιστον να διευκρινιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι η φορολογία των επιχειρήσεων είχε φτάσει στο 29% με απόφαση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα τον Μάιο του 2016 σε μια προσπάθεια να κλείσει και τότε μια ακόμη αξιολόγηση.

Εξάλλου, τον εμπαιγμό της κυβέρνησης με την τροπολογία για την δήθεν μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων καταγγέλλει και ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, έπειτα από την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας.

Όπως τονίζει ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση που κατατέθηκε καταργείται η διάταξη που προβλέπει ότι για τα εισοδήματα του 2019 ο συντελεστής θα πήγαινε από το 29% στο 26% και αντ' αυτού βάζουν 28% για τα εισοδήματα 2019, 27% για τα του 2020 και 26% για του 2021.

«Μας δουλεύουν ψιλό γαζί με τη μείωση φορολογίας επιχειρήσεων;», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός είχε προϊδεάσει για αυτό το «τρικ» από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, δείχνοντας πως ο ιδιωτικός τομέας και το επιχειρείν δεν βρίσκονται μέσα στις προτεραιότητές του και κατ'' επέκταση οι επενδύσεις στην ελληνική οικονομία.