Κυβερνητικό σχέδιο για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού

Κυβερνητικό σχέδιο για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού

Μέτρα για κάθε σενάριο που δύναται να προκύψει εξαιτίας του κορονοιού προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο που συζητήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και το οποίο θα εφαρμόζεται ανά κλάδο και περιοχή αναλόγως της επιβεβαιωμένης ζημιάς που προκαλείται.

Συγκεκριμένα, το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου, όπου το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε σειρά μέτρων που δύναται να ληφθούν και τα οποία δεν ανακοινώνονται εάν δεν ολοκληρωθεί ο κύκλος της επίδρασης του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει να διαλυθεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας και στο πλαίσιο αυτό τα μέτρα προβλέπουν την προστασία επιχειρήσεων και θέσεων εργασία κατά κλάδο και περιοχή.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση προτίθεται να στηρίξει τον τζίρο και την εργασία αλλά μόνο στην περίπτωση που εμφανισθούν προβλήματα από τον κοροινό τα οποία θα απειλήσουν τον παραγωγικό ιστό.

Τα μέτρα δεν ανακοινώνονται. Ο λόγος είναι πως υπάρχουν φόβοι για πρόκληση μεγαλύτερης ζημιάς από... κερδοσκοπικές πιέσεις

Σε κάθε περίπτωση πάντως η κυβέρνηση θα επιδιώξει, κάτι που πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο αφού η ζημιά που προκαλεί ο κορονοϊός στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία είναι αυταπόδεικτη και κάτι περισσότερο από ορατή, τα ποσά που θα δαπανηθούν για τη στήριξη του τζίρου και της εργασίας, να μη λογίζονται στο μείον του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Άλλωστε θα υπάρξει συνεργασία με τους εταίρους της ΕΕ για ανάληψη κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών.

Επίσης το οικονομικό επιτελείο θα αναλάβει και το συντονισμό με τους εκπροσώπους τον κλάδο που θα επηρεαστούν από ενδεχόμενη εξάπλωση του κορονοϊού.