Κυβέρνηση και πιστωτές ξανά στο... "ρινγκ" της διαπραγμάτευσης

Κυβέρνηση και πιστωτές ξανά στο... "ρινγκ" της διαπραγμάτευσης

Υπό τη βαριά σκιά του προσφυγικού, oλοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της 1ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.  Στο πρώτο αναγνωριστικό ραντεβού με τους επικεφαλής του κουαρτέτου παρέστη μόνο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και όχι ο Γιώργος Σταθάκης όπως αναμενοταν, ενώ αυτή την ώρα πραγματοποιείται και η πρώτη κρίσιμη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «ήταν μια εισαγωγική συζήτηση κατά την οποία ετέθη η ατζέντα» των διαπραγματεύσεων.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αντικείμενο τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 17.30 η νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των Θεσμών, όπως ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Αργότερα, στις 19.30, η ημερήσια διάταξη της συνάντησης προβλέπει συζήτηση για την αναπτυξιακή στρατηγική του αγροτικού τομέα.

Οι «σκόπελοι» για το οικονομικό επιτελείο είναι πολλοί και αξεπέραστοι

Ωστόσο, η κυβέρνηση έρχεται από σήμερα ξανά αντιμέτωπη με τους δανειστές, με την ελπίδα να ανοίξει κάποια στιγμή η συζήτηση για την απομείωση του χρέους - που ουδείς όμως μπορεί να προβλέψει πόσο θα διαρκέσει.

Το μόνο σίγουρο προς το παρόν είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες του στο χρέος, αφού είναι η μόνη «σανίδα σωτηρίας» από την οποία μπορεί να πιαστεί για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Και αυτό διότι τα νέα μέτρα που έρχονται, όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Liberal.gr, μόνο μειώσεις και ελαφρύνσεις δεν φέρνουν σε ασφαλισμένους και φορολογούμενους.

Το μόνο που μετ' επιτάσεως έχουν καταστήσει σαφές οι «θεσμοί» είναι ότι θέλουν απαρέγκλιτη τήρηση όλων των συμφωνηθέντων στο Μνημόνιο ΙΙΙ, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα σε όλους τους τόνους ότι είναι αντίθετοι με οποιεσδήποτε «παροχές» ή εκπτώσεις.

Από την άλλη πλευρά έχουν διαμηνύσει ότι και οι επιβαρύνσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση στη φορολογία δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς, όχι μόνο θα αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για φοροδιαφυγή, αλλά θα φέρουν μείωση στα έσοδα του δημοσίου αφού θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά με τη μείωση της κατανάλωσης και την πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων, ενώ είναι δεδομένο ότι θα εντάξουν περισσότερους φορολογούμενους στο κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, εκτοξεύοντας ακόμη περισσότερο τα ληξιπρόθεσμα χρέη που ήδη σήμερα κινούνται πάνω από τα 88 δισ. ευρώ.

Οι «σκόπελοι» που έχει μπροστά το οικονομικό επιτελείο είναι πολλοί και αξεπέραστοι χωρίς μεγάλες και ουσιαστικές υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά, αφού και η ευρωπαϊκή τρόικα (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM) κινούνται στη «γραμμή» του ΔΝΤ για ουσιαστικές παρεμβάσεις σε Ασφαλιστικό και Φορολογία.

Δεν είναι τυχαίο ότι για το Ασφαλιστικό ομόφωνα ζητούν εκτός από την κλιμακωτή μείωση των επικουρικών συντάξεων, την μείωση και των κύριων συντάξεων παλαιών και νέων, έως και 50%, αλλά και την αύξηση από τα 15 στα 20 χρόνια για να λάβει κάποιος την εθνική σύνταξη.

Από την άλλη πλευρά στη φορολογία όλα θα εξαρτηθούν από το «λογαριασμό» του Ασφαλιστικού καθώς, όπως έχει ξεκαθαρίσει το κουαρτέτο, τα δυο θέματα είναι αλληλένδετα και ως εκ τούτου οι όποιες επιβαρύνσεις έρθουν στην άμεση τη φορολογία, για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 22.000 ευρώ, μέσω της αλλαγής των κλιμακίων και την επιβολή ανώτατου συντελεστή 50%, την αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και την αύξηση της φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, θα εξαρτηθούν από το εάν το Ασφαλιστικό θα καταστεί βιώσιμο για να κλείσουν οι «τρύπες».

Το σίγουρο είναι ότι ουδείς γνωρίζει πώς θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό, αφού η Ε.Ε. μιλά για νέα μέτρα ύψους 2 δις. ευρώ, το ΔΝΤ για 3,5 δις. ευρώ και το Μέγαρο Μαξίμου «σφυρίζει» αδιάφορα.

Και επειδή φυσικά η «θέση» του κυβερνητικού συνασπισμού δεν πρόκειται να περάσει, οι φορολογούμενοι πρέπει να είναι έτοιμοι πέρα από τα ανωτέρω «πακέτα» μέτρων και για νέα έως το 2018, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Οι όποιες κυβερνητικές αντιστάσεις μπορεί να εξαντληθούν μόνο όσον αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, αφού παρά την ασφυκτική πίεση των δανειστών για πώληση όλων των δανείων σε funds, το οικονομικό επιτελείο μπορεί να πείσει για την ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Εκτός "πεδίου μάχης" ο Γ. Σταθάκης

Δεν βρέθηκε τελικά στο «πεδίο της μάχης» ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, αφού δεν συναντήθηκε όπως ήταν προγραμματισμένο με το κουαρτέτο.

Ο κ. Σταθάκης μόλις έφτασε στο Χίλτον, όπου πραγματοποιούνται τα ραντεβού με τους «θεσμούς», συνομίλησε για λίγη ώρα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος πέρασε μόνος την πόρτα της αίθουσας όπου «εξετάζονται» οι υπουργοί από τους δανειστές.

Η αναχώρηση του κ. Σταθάκη έχει δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά, καθώς πολλοί ισχυρίζονται ότι ήθελε να αποφύγει με το «καλημέρα» τις πιέσεις του κουαρτέτου για πώληση όλων των «κόκκινων» δανείων σε ξένα funds, ενώ ως επίσημη «δικαιολογία» διαρρέεται ότι ένιωσε λίγο πριν τη συνάντηση αδιαθεσία…