Κρυμμένα ακίνητα αναζητά η εφορία ενόψει 120 δόσεων

Κρυμμένα ακίνητα αναζητά η εφορία ενόψει 120 δόσεων

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η ρύθμιση για τις 120 δόσεις στην εφορία ξεκινούν έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν κρυμμένα ακίνητα από την εφορία και εάν αυτά ανήκουν σε οφειλέτες του ελληνικού δημοσίου. 

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στόχος αφενός είναι να δηλωθούν στο Ε9 και να πληρωθούν οι αναλογούντες φόροι αφετέρου να μειωθεί το τεράστιο στοκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών τα οποία έχουν φθάσει στα 104,6 2,6 δισ. ευρώ.

Μάλιστα ο ελεγκτικός μηχανισμός θα αναζητά και τους εγγυητές των οφειλετών. Σύμφωνα με πληροφορίες στο στόχαστρο της Αρχής έχουν εισέλθει περισσότεροι από 200.000 οφειλέτες με χρέη άνω των 10.000 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί εντολή στις ελεγκτικές μονάδες  να αναζητήσουν στα αρχεία του Κτηματολογίου εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία) σε ακίνητα που τυχόν έχουν φορολογούμενοι με χρέη στην Εφορία και τα οποία  δεν τα έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9. Με τον εντοπισμό τους, τα ακίνητα θα δεσμεύονται και αμέσως θα εγγράφονται σε αυτά υποθήκες για να διασφαλίσει το Δημόσιο τα συμφέροντα του.

Όπως προαναφέρθηκε στο στόχαστρο βρίσκονται  όχι μόνο οι οφειλέτες αλλά και οι συνυπόχρεοι ακόμα και οι  εγγυητές των οφειλετών, και θα αποστέλλονται σε αυτούς ειδοποιήσεις και εφόσον δεν ανταποκριθούν στην πρόσκληση της Φορολογικής Αρχής θα  ληφθούν σε βάρος τους μέτρα όπως κατάσχεση και εγγραφή υποθήκης σε ακίνητά τους.  Σημειώνεται ότι όσοι εντοπιστούν να μην έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους στο Ε9 ή έχουν δηλώσει ανακριβή στοιχεία θα βρεθούν αντιμέτωποι με

- Επιβολή κύριου και συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ

- Πρόσθετο φόρο που υπολογίζεται ως τόκος εκπρόθεσμης καταβολής

- Πρόστιμο για την υποβολή ανακριβών δηλώσεων φόρου ακινήτων.

Όπως ανέφερε το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είναι ήδη σε εξέλιξη η διασύνδεση του Κτηματολογίου με το Τaxisnet, ώστε να υπάρχει πλήρης και άμεση ροή πληροφοριών για τα ακίνητα.  Με τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στα αρχεία του Εθνικού Κτηματολογίου και θα εντοπίζουν ευκολότερα όλα τα ακίνητα και εμπράγματα δικαιώματα που υπάρχουν σε αυτά τόσο στις εντός όσο και στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές.  Στη συνέχεια θα διασταυρώνουν τα στοιχεία του Κτηματολογίου με αυτά που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στο έντυπο Ε9 προκειμένου:

- Να εντοπιστούν περιπτώσεις ιδιοκτητών που έχουν ξεχάσει να εμφανίσουν στην εφορία την ακίνητη περιουσία τους για να αποφύγουν την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων και

- Να αναζητήσουν φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία τις οποίες αφήνουν απλήρωτες και αρρύθμιστες παρά το γεγονός ότι διαθέτουν  ακίνητη περιουσία.

Από τις πληροφορίες που θα παίρνουν από το Κτηματολόγιο οι  ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα προχωρούν στην επιβολή φόρων και προστίμων για όσους δεν έχουν δηλώσει στο Ε9 τα ακίνητά τους ή έχουν δηλώσει ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία π.χ. λιγότερα τετραγωνικά μέτρα για να πληρώνουν μικρότερα ποσά φόρου. Παράλληλα θα προχωρούν απευθείας στην εγγραφή κατασχέσεων και βαρών για τους οφειλέτες με ακίνητη περιουσία. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα ενώ το επόμενο θα είναι ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός των ακινήτων.