Κρίσιμο τεστ για τις αγορές τα αποτελέσματα από τους γίγαντες της τεχνολογίας

Κρίσιμο τεστ για τις αγορές τα αποτελέσματα από τους γίγαντες της τεχνολογίας

Στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου από τους γίγαντες της τεχνολογίας και του διαδικτύου θα είναι στραμμένη η προσοχή των επενδυτών στη Wall Street αυτή την εβδομάδα καθώς οι μετοχές επιχειρήσεων με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που οδήγησαν την κούρσα της χρηματιστηριακής αγοράς τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν πιέσεις από τις εποπτικές αρχές, τις στενώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων.

Η Apple, η Microsoft, η Alphabet που είναι η μητρική της Google, η Amazon και η Facebook ανακοινώνουν αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα.

Μαζί οι πέντε αυτές μετοχές αντιπροσωπεύουν πάνω από το 22% της βαρύτητας του χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500, που σημαίνει οτι έχουν μεγάλη επιρροή στην πορεία του δείκτη.

Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, εταιρείες που απαρτίζουν το 46% της κεφαλαιοποίησης του δείκτη S&P 500 θα ανακοινώσουν αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα.

Μέχρι στιγμής δυνατά αποτελέσματα κερδοφορίας έχουν συμβάλλει στην άνοδο του δείκτη S&P 500 σε νέα υψηλά-ρεκόρ και τον Οκτώβριο ο δείκτης αναφοράς έχει κερδίσει 5,5%.

Τον Σεπτέμβριο ο δείκτης σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από την αρχή της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020.

Με την αγορά να περιμένει τις περισσότερες μεγάλες εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας να εμφανίσουν δυνατά αποτελέσματα το τρίτο τρίμηνο, οι επενδυτές θα εστιάσουν στις όποιες ενδείξεις από τις διοικήσεις τους οτι μπορούν να διατηρήσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης και στις προβλέψεις τους για τις στενώσεις της προσφοράς, όπως στην έλλειψη μικροεπεξεργαστών που επηρεάζει μεγάλο εύρος βιομηχανιών.

Προσοχή θα δοθεί επίσης στις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το πόσο διατηρήσιμη θεωρείται η πρόσφατη έξαρση των τιμών καταναλωτή.

Ήδη υπάρχουν σημάδια οτι οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να υπερπηδήσουν έναν υψηλό πήχυ.

Οι μετοχές της Intel και της IBM έκαναν βουτιά μετά τα αποτελέσματα τους καθώς οι επιδόσεις τους απογοήτευσαν την αγορά την προηγούμενη εβδομάδα.

Η μετοχή της Facebook έχασε 5% την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση της Snap, μητρικής της εφαρμογής μηνυμάτων και φωτογραφιών Snapchat, οτι αλλαγές που αποφάσισε η Αpple στα κινητά που χρησιμοποιούν το λειτουργικό iOS θα επηρεάσουν αρνητικά τη δυνατότητα της να στοχεύει και να μετρά την ψηφιακή της διαφήμιση.

Υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο υψηλής μεταβλητότητας καθώς κάποια από τα μεγάλα ονόματα μπορεί να απογοητεύσουν τις προσδοκίες της αγοράς.

Τα μεγάλα ονόματα που ανακοινώνουν αποτελέσματα τρίτου τριμήνου:

Κεφαλαιοποίηση  Βαρύτητα στον S&P500      Ημερομηνία

Apple             $2,47 τρισ.       6,08%      28 Οκτωβρίου

Microsoft        $2,33 τρισ.       6,05%      26 Οκτωβρίου

Alphabet        $1,9 τρισ.         4,3%        26 Οκτωβρίου

Amazon         $1,74 τρισ.        3,88%     28 Οκτωβρίου

Facebook       $963 δισ.          2,11%    25 Οκτωβρίου

Η άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς αυτό τον μήνα οδηγήθηκε από κλάδους που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στους κύκλους της οικονομίας, όπως αυτοί της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που κέρδισαν 11% και 8% αντίστοιχα. Ο κλάδος της τεχνολογίας στον δείκτη έχει σημειώσει άνοδο 6% τον Οκτώβριο.

Αρκετές εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας ωφελήθηκαν από την πανδημία με τις αλλαγές που επέφερε στη συμπεριφορά των καταναλωτών κατά τη διάρκεια των lockdown και της εργασίας από το σπίτι.

Το ερώτημα πλέον είναι αν θα μπορέσουν να διατηρήσουν αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης.  

Σύμφωνα με έρευνα της BofA Global Research νωρίτερα αυτό τον μήνα, οι διαχειριστές κεφαλαίων είναι σε γενικές γραμμές ελαφρώς "underweight" στις μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας από ότι συνήθιζαν τα τελευταία 20 χρόνια.

Επίσης, θεωρούν το να είναι κανείς αγορασμένος στις μετοχές αυτές ως το πλέον συνωστισμένο trade για τον τέταρτο συνεχή μήνα.

Τα προβλήματα με την εφοδιαστική αλυσίδα και η έλλειψη ημιαγωγών θα είναι καυτό θέμα για την κατασκευάστρια των iPhone Apple, ενώ η Amazon πιθανώς να δώσει εικόνα για το πως ενδεχομένως θα επηρεαστεί η αγοραστική κίνηση των Χριστουγέννων από τις στενώσεις των logistics.

Aν η Apple πει οτι ναι θα είχαμε πουλήσει πολύ περισσότερα κινητά τηλέφωνα αν δεν υπήρχε έλλειψη μικροεπεξεργαστών, το συμπέρασμα της αγοράς μάλλον θα είναι οτι η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη αν ο πρώτος στη σειρά για μικροεπεξεργαστές αντιμετωπίζει ελλέιψεις.

Η προοπτική κανονιστικών παρεμβάσεων από την πλευρά της κυβέρνησης των ΗΠΑ στα μεγαθήρια της τεχνολογίας είναι επίσης θέμα που απασχολεί τους επενδυτές.

Την περασμένη εβδομάδα η υπηρεσία προστασίας του καταναλωτή ζήτησε πληροφορίες από τα μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας για το πως συλλέγουν και χρησιμοποιούν πληροφορίες από τις πληρωμές των καταναλωτών.

Μια διατηρήσιμη άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων επίσης μπορεί να αποτελέσει μακροπρόθεσμη απειλή για τον κλάδο της τεχνολογίας καθώς οι αποτιμήσεις των επιχειρήσεων αυτών βασίζονται στα μελλοντικά cash flow που προεξοφλούνται πιό αρνητικά στα μοντέλα όταν οι ομολογιακές αποδόσεις ανεβαίνουν.

Η απόδοση στο 10ετες κρατικό ομόλογο αναφοράς των ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 35 μονάδες βάσης τον τελευταίο μήνα στο 1.64%. Μέχρι στιγμής η ζυγαριά κλίνει θετικά αλλά ο ορίζοντας μπορεί να κρύβει σκαμπανεβάσματα.