Κρίσιμη η διαχείριση του προσφυγικού για τη φετινή τουριστική σεζόν, σύμφωνα με φορείς

Κρίσιμη η διαχείριση του προσφυγικού για τη φετινή τουριστική σεζόν, σύμφωνα με φορείς

Με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής αναμένεται να αντισταθμιστεί ο όποιος προβληματισμός υπάρχει σήμερα από ξένους τουρίστες σε σχέση με τις προσφυγικές ροές στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από σημερινή ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ), με αφορμή τη συμμετοχή της στη διεθνή τουριστική έκθεση ITB στο Βερολίνο. Από την πλευρά του, ο Οργανισμός Τουρισμού Χαλκιδικής σημειώνει -με αφορμή την ίδια έκθεση- ότι έξι στους δέκα (ποσοστό 60%) Γερμανοί τουρίστες δεν έχουν ακόμη αποφασίσει ακόμη για τις διακοπές τους και "όλα θα κριθούν στους επόμενους δύο μήνες".

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ΕΞΘ, "η έκθεση ITB (...) έστειλε το μήνυμα ότι πρέπει να διαφυλαχθεί πάση θυσία η καλή δυναμική του ελληνικού προορισμού στο εξωτερικό: ένα μερίδιο της αγοράς επηρεάζεται από τις εικόνες για το προσφυγικό που κάνουν το γύρο του κόσμου - ειδικά από την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη. Εκτιμάται όμως πως θα υπάρξει αύξηση των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής (last minute) ώστε οι επισκέψεις στην περιοχή να καταλήξουν με θετικό πρόσημο".

Μάλιστα η ΕΞΘ ήδη ετοιμάζει νέο πρόγραμμα φιλοξενίας δημοσιογράφων (press trip) στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να καταδείξει ότι ο προορισμός δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, προσβλέποντας παράλληλα σε μια άμεση και αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Η Θεσσαλονίκη έχει γίνει ευρύτερα δημοφιλής στους Γερμανούς πολίτες όπως έδειξε η μεγάλη προσέλευσή τους στο ελληνικό περίπτερο, με σκοπό να αντλήσουν χρηστικές πληροφορίες που σχετίζονται με ήδη προγραμματισμένα ή υπό διαμόρφωση ταξίδια τους.

Στην έκθεση ITB, που είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη του κλάδου συμμετείχε και η Χαλκιδική με δικό της σταντ στο περίπτερο του ΕΟΤ. Συνολικά συμμετείχαν στο σταντ της περιοχής 45 ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες.

Μετά από προγραμματισμένο ραντεβού, το περίπτερο της Χαλκιδικής επισκέφτηκε ο καθηγητής του College of Tourism του Βελιγραδίου Milenko Djuric, για την ανταλλαγή φοιτητών με σκοπό την απόκτηση εμπειριών και για το έτος Αριστοτέλη.

 Ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Τουριστικού Οργανισμού στη γερμανική αγορά Karsten Voss πραγματοποίησε ενημέρωση στους εκπροσώπους της Χαλκιδικής για τη γερμανική αγορά και την πορεία των κρατήσεων από Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο. Το 60% των Γερμανών, είπε, δεν έχει αποφασίσει ακόμα για τις διακοπές του και όλα θα κριθούν στους επόμενους δύο μήνες. Τα μηνύματα που υπάρχουν από Γερμανούς tour operators είναι ότι η Χαλκιδική είναι στις πρώτες επιλογές για το καλοκαίρι του 2016.

"Συμπερασματικά", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής, "η διαχείριση του προσφυγικού τους επόμενους μήνες είναι το στοίχημα της φετινής σεζόν. Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στον τουριστικό χάρτη ως ασφαλής και φιλόξενος προορισμός έτσι ώστε να επαληθευθούν οι εκτιμήσεις για αύξηση των αφίξεων".

Η Χαλκιδική είναι η τέταρτη κατά σειρά επιλογή για τους Γερμανούς Tour Operators εξαιτίας έλλειψης πτήσεων charter στο αεροδρόμιο Μακεδονία, ωστόσο αρκετές είναι οι θέσεις τακτικών και low cost πτήσεων, οι οποίες μπορούν να δώσουν τουλάχιστον τις αφίξεις του 2015 (180.000).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ