Κρίσιμα ερωτήματα στον κύριο Αγοραστό, περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Κρίσιμα ερωτήματα στον κύριο Αγοραστό, περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Του Δημήτρη Κουρέτα*

Τη στιγμή που οι ηγέτες του κόσμου συζητούν στο Παρίσι για το κλίμα στην Ελλάδα ορισμένοι πολιτικοί κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Συνεχίζουν αυτό που έκαναν χρόνια. Δηλαδή δουλεύουν τους πολίτες.

Δυστυχώς τα επεισόδια ρύπανσης του περιβάλλοντος, συνεχίζονται κατά προκλητικότατο τρόπο. Ειδικά σε ορισμένες περιοχές, ο δείκτης παραβατικότητας εμφανίζεται υψηλός, πράγμα που εκθέτει την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον ίδιο τον Περιφερειάρχη.

Θυμάμαι το πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο του θεσμού αυτού, όπου ο κ. Αγοραστός, άνοιξε με θέμα το περιβάλλον, δίνοντας το έναυσμα των αλλαγών της περιβαλλοντικής πολιτικής, που πρέπει να εφαρμοσθεί στη Θεσσαλία. Πέραν τούτου, ουδέν! Οι πομπώδεις εξαγγελίες του περιφερειάρχη έμειναν στα λόγια.

Η διαβόητη διακήρυξη του, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας για τη δημιουργία Θεσσαλικού forum για το περιβάλλον έμεινε στα χαρτιά. Καμιά συνέχεια για ζύμωση με τους φορείς και ενεργούς πολίτες, ανταλλαγή απόψεων και παραγωγή τοπικών πολιτικών, που θα θωρακίσουν το Θεσσαλικό οικοσύστημα.

Η διαβόητη Επιτροπή Παρακολούθησης Διαχείρισης Τυρογάλακτος (Ε.Π.Δ.Τ), που συστήθηκε με τη προτροπή μου, δεν είχε τη προσδοκώμενη συνέχεια. Υπό τη προεδρία μου, κατέληξε σε ένα πόρισμα που έδινε οριστική λύση στο πρόβλημα, εξασφαλίζοντας μάλιστα την  ομόφωνη και ομόθυμη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου. Όμως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που λειτουργούν υπό την εποπτεία του περιφερειάρχη, δεν ανταποκρίνονται αφού και ο ίδιος ανέχεται τις παραβάσεις.

Η Περιφερειακή Αρχή  επιμένει, να μη ξεκαθαρίζει το τοπίο παραγωγής φέτας ΠΟΠ από τις ασυνείδητες δραστηριότητες οι οποίες δυσφημούν το προϊόν, τη περιφέρεια Θεσσαλίας και τη χώρα μας, επιβάλλοντας στην αγορά αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος επιχειρήσεων του κλάδου οι οποίες εφαρμόζουν σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης του τυρογάλακτος.

Αλήθεια προς τι η γνωστή ανά το πανελλήνιο «Γιορτή της Φέτας»  στην Ελασσόνα ; Όλη αυτή η καμπάνια προβολής του προϊόντος- που καλώς κατά τη γνώμη μου γίνεται-, στη συνείδηση των πολιτών και του καταναλωτικού κοινού,  κινδυνεύει να χαρακτηρισθεί υποκριτική και παραπλανητική.

Είναι μια «πονεμένη ιστορία» για την Θεσσαλία και δεν «περιποιεί τιμή» για τον περιφερειάρχη η όλη διαχείριση του ζητήματος της περιβαλλοντικής προστασίας της. Όλα αυτά τα χρόνια η Περιφέρεια αλλά και η τοπική κοινωνία με ελάχιστες εξαιρέσεις ορισμένων τοπικών φορέων, δεν ευαισθητοποιήθηκε όσο έπρεπε, και φυσικά δεν στάθηκε με ανάλογη σοβαρότητα  στο μεγάλο αυτό θέμα, αφού κινήθηκε με περισσή ελαφρότητα. Τα μπρος-πίσω στα ζητήματα της ρύπανσης των ποταμών με προεξάρχοντα τον Πηνειό, έχουν καθυστερήσει σημαντικά την τοπική περιβαλλοντική θωράκιση , με αποτέλεσμα η Θεσσαλία να εμφανίζεται πρωτοπόρος στον αριθμό των παράνομων και ανεξέλεγκτων ρυπαντικών παραβάσεων. Μάλιστα ο Πηνειός μαζί με το Πάδο της Ιταλίας κατέχει τα «σκήπτρα», των πλέον ρυπογόνων ποταμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

*Ο κ. Δημήτρης Κουρέτας είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας