Κρι Κρι: Διψήφια ανάπτυξη (και) φέτος - Νέες επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ το '19

Κρι Κρι: Διψήφια ανάπτυξη (και) φέτος - Νέες επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ το '19

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με την πορεία της εξωστρέφειας και της περαιτέρω καθιέρωσης στις δύσκολες και απαιτητικές αγορές της δυτικής Ευρώπης να πηγαίνει εξαιρετικά, η σερραϊκή εταιρεία Κρι Κρι δείχνει να πετυχαίνει μια ακόμη εντυπωσιακή επίδοση το 2018, παρουσιάζοντας διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης, μέσα στην κρίση! Εδώ και μια 15ετία, η Κρι Κρι συνεχίζει να παρουσιάζει κάθε χρόνο διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης, επίδοση που – ίσως – δεν έχει άλλη εισηγμένη εταιρεία στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της διοίκησης, το 2018 ο κύκλος εργασιών θα φτάσει στα 90 εκατ. ευρώ με τα κέρδη επίσης σε διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης, ενώ αντίστοιχη πορεία αναμένει και για το 2019, παρ'' ότι ακόμη είναι αρκετά πρόωρο για τέτοιες προεξοφλήσεις.

Στην παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών την περασμένη Παρασκευή, η διοίκηση της εταιρείας έκανε εκτενή ενημέρωση τόσο για τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου, όσο και για τα επενδυτικά σχέδια του 2019. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πορεία των ξένων αγορών, ενώ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας Παναγιώτης Τσινάβος επανέλαβε ότι η επιχείρηση είναι ανοικτή σε νέους επενδυτές.

Ο ίδιος επαναλαμβάνει πως η εταιρεία είναι ανοικτή σε νέους επενδυτές και νέους partners, πάντα όμως σε μειοψηφικό ποσοστό, χωρίς να αλλάζει κάτι από το status quo της αυτόνομης οργανικής ανάπτυξης. Ο κ. Τσινάβος δεν το έχει αρνηθεί αυτό, εξού και η εξωστρέφεια πλέον, η συμμετοχή (από πέρυσι πρώτη φορά) σε road shows της ΕΧΑΕ. Αυτό άλλωστε είχε ξεκαθαρίσει σε συνέντευξή του στο Liberal ακριβώς πριν από ένα χρόνο.


Αναφορικά με τα αποτελέσματα 9μήνου 2018, οι πωλήσεις έφτασαν στα 78,1 εκατ. ευρώ ενισχυμένες κατά 19% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2017, τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 35% στα 17,2 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 39% φτάνοντας στα 14,9 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Τσινάβος αναφέρθηκε και στα σχέδια του 2019, όπου προγραμματίζονται επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ, όπου η... είδηση είναι ότι μπαίνει και σε άλλους τομείς δραστηριοποίησης, συμπληρωματικούς με το αντικείμενό της. 

Πιο αναλυτικά, η Κρι Κρι δρομολογεί τη δημιουργία μονάδας Βιοαερίου αλλά και μονάδα επεξεργασίας υγρών λυμάτων, ενώ θα δημιουργήσει και ένα θεματικό πάρκο στις Σέρρες, για εκπαιδευτικούς σκοπούς, αφιερωμένο σ'' όλη την «αλυσίδα» της κτηνοτροφίας και της παραγωγής, έως το τελικό προϊόν. 

Μέσω της μονάδας του βιοαερίου θα μπει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τη μεταποίηση γάλακτος, όπου θα απαιτηθούν κεφάλαια 3 εκατ. ευρώ. 

Το θεματικό πάρκο στις Σέρρες θα γίνει για την εκπαίδευση των τοπικών κοινοτήτων και των παραγωγών γάλακτος, δραστηριότητα που θα έχει συμπληρωματικό και κοινωνικό ρόλο και όχι οικονομική στόχευση. 

Πρόκειται για πρωτοβουλία που θα συνδυαστεί με τη συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, καθώς και με άλλες δράσεις της Κρι Κρι, που σημειωτέον, παίρνει όλη την πρώτη ύλη, όλο το γάλα από το Νομό Σερρών, που είναι ο κορυφαίος νομός της χώρας σε γαλακτοπαραγωγή. 

Διαπρέπει το ελληνικό γιαούρτι στο εξωτερικό

Η Κρι Κρι έχει βάλει «πόδι» σε περίπου 25 χώρες, πετυχαίνοντας να βρίσκεται στα πιο απαιτητικά και... ελιτίστικα σημεία πώλησης χωρών όπως Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία. Κάθε χρόνο οι εξαγωγές της αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερο κομμάτι του συνολικού τζίρου της, προσεγγίζοντας πλέον το 40-45%.

Από το Ηνωμένο Βασίλειο φέρνει περίπου το 45% των εξαγωγών της, με την Ιταλία να παρουσιάζει πλέον τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης εξαγωγών. Παράλληλα, καλή παρουσία έχει σε Γερμανία και Βέλγιο.

Ο κ. Τσινάβος έχει κατ'' επανάληψη τονίσει ότι το ελληνικό γιαούρτι είναι ένα success story για τις αγορές της δυτικής Ευρώπης, καθώς κάνει τζίρο περί το 1 δισ. ευρώ, κάτι που επανέλαβε και την περασμένη Παρασκευή.

Ο τζίρος του ελληνικού τύπου γιαουρτιού στη Μ. Βρετανία φτάνει στα 324 εκατ. στερλίνες ετησίως, στην Ιταλία στα 173 εκατ. ευρώ, στη Γερμανία στα 153 εκατ. ευρώ, έχοντας ισχυρή ανάπτυξη περί το 21% στη συγκεκριμένη αγορά και την Ολλανδία 65 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η Κρι Κρι δίνει έμφαση και στην αγορά του παγωτού που επίσης έχει σημαντικότατη παρουσία κυρίως στην Ελλάδα, με τον κ. Τσινάβο να δηλώνει πως τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη ο κλάδος έχει μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης, και μέσω προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

Δεν υπάρχει κίνδυνος από το Brexit

Δεδομένου ότι η Μεγάλη Βρετανία αποτελεί την ισχυρότερη εξαγωγική χώρα για τη Σερραϊκή εταιρεία, εύλογα υπάρχουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει ένα ενδεχόμενο Brexit στις εμπορικές συναλλαγές. Πάνω σ'' αυτό το θέμα, ο κ. Τσινάβος τόνισε ότι είχε συναντήσεις με την πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα κα Katherine Lucy Smith, η οποία διαβεβαίωσε πως δε θα υπάρξει καμιά σοβαρή επίπτωση, ούτε τίθεται θέμα επιβολής δασμών.