Κρατικίστικα μοντέλα ανάπτυξης «ονειρεύεται» ο Γ. Δραγασάκης

Κρατικίστικα μοντέλα ανάπτυξης «ονειρεύεται» ο Γ. Δραγασάκης

Η ίδρυση μιας Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ενός ευέλικτου κι αποτελεσματικού χρηματοπιστωτικού φορέα που θα ενισχύει μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επενδυτικές πρωτοβουλίες, προφανώς δεν είναι καινούργια ιδέα.

Αποτελούσε ανέκαθεν απαίτηση της Τρόικας, από το πρώτο Μνημόνιο. Όταν ιδρύθηκε και τέθηκε σε πλήρη λειτουργία το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI πακέτο Γιούνκερ) η ίδρυση της ΕΑΤ είχε καταστεί πια απόλυτη ανάγκη. 

Είναι χαρακτηριστική η… παρακαταθήκη που άφησε -λίγο προτού φύγει από την Ελλάδα – ο περιβόητος Χορστ Ράιχενμπαχ, της αλήστου μνήμης Task Force, ο οποίος στην τότε έκθεση πεπραγμένων του, είχε εισηγηθεί στις ελληνικές κυβερνήσεις να αναθέσουν τη διαχείριση του ΕΣΠΑ 2014-2020 όχι σε κάποιον υπουργό, αλλά στο …Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) με την τότε εξαιρετικά πετυχημένη διοίκηση του κ. Γιώργου Γεροντούκου. 

Η μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ, σε Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα είχε επισήμως εξαγγελθεί από τον πρώην Υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, τον Ιούνιο του 2014, σ' ένα συνέδριο του Economist, στον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Το κείμενο του ιδρυτικού νόμου για την νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα με κορμό το ΕΤΕΑΝ είχε επεξεργαστεί τότε το νομικό γραφείο Τσιμπανούλη και το καταστατικό του νέου φορέα είχε καταρτίσει η Price Waterhouse Coopers.

Μετά όμως ήρθε η Πρώτη Φορά Αριστερά Κυβέρνηση.

Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης (δηλαδή Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού) ανέλαβε ο… αριστερός Παναγιώτης Λαφαζάνης, με Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας τον… αλησμόνητο Γιάννη Τόλιο.

Η αριστερή κυβέρνηση του 2015 πίστεψε τότε πως το ΕΤΕΑΝ διαθέτει «κρυμμένο πλούτο» που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τον …σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας.

Άλλαξαν τη διοίκηση του ΕΤΕΑΝ και επικεφαλής τοποθετήθηκε ένας …παραιτηθείς υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας που έκανε τότε... το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Τα χρόνια πέρασαν, η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης άλλαξε, αλλά η δημιουργία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας υπήρξε πάντα ο... διακαής πόθος του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη που πίστευε ότι με την ΕΑΤ “θα παρέκαμπτε τους τραπεζικούς κανόνες “ και θα χρηματοδοτούσε κατά το δοκούν.

Με αυτούς τους όρους είναι φυσιολογικό που δεν βρέθηκε σοβαρός εταίρος ούτε από την Κίνα ούτε από την Ινδία ούτε φυσικά από την Γερμανία, πρόθυμος να συμμετάσχει στο ...όνειρο του κ. Δραγασάκη.

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα που ιδρύει η κυβέρνηση ουσιαστικά είναι μετεξέλιξη του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). Θα χρησιμοποιήσει τους πόρους και τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ για να ξεκινήσει την προσπάθειά της, θα συνεργαστεί με τους γνωστούς πρόθυμους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς φορείς που συνεργάζονται με την Κυβέρνηση, με μοναδικό και προφανή ορίζοντα τις επερχόμενες εκλογές...