Κρατική επιδότηση τόκων επιχειρηματικών δανείων για Απρίλιο - Ιούνιο
Α. Γεωργιάδης

Κρατική επιδότηση τόκων επιχειρηματικών δανείων για Απρίλιο - Ιούνιο

Αποπληρωμή από το κράτος των επιτοκίων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για τους μήνες Απρίλιο έως και Ιούνιο, με χρονική επέκταση του μέτρου εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, ανακοίνωσε ο υπ. Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης.

Ταυτόχρονα απηύθνε έκκληση στις επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους να συνεχίσουν να το κάνουν προκειμένου να μπορέσει να επανεκκινήσει η οικονομία μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης.

Στο κρίσιμο θέμα των επιταγών για την αποπληρωμή των οποίων έχει δοθεί παράταση 75 ημερών, επισήμανε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε συννενόηση με τις τράπεζες, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα με τις επιχειρήσεις που εισάγουν πρώτες ύλες από το εξωτερικό και έχουν ανάγκη ρευστότητας για να πληρώσουν τους προμηθευτές τους. Κάλεσε μάλιστα τους εκδότες των επιταγών που μπορούν να προχωρήσουν στις πληρωμές, να μην τις αθετούν, παρά να το κάνουν. 

"Έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα πληρωμών κι αυτή την κουλτούρα πρέπει να τη διαφυλάξουμε", είπε ο υπουργός και κάλεσε, όποιον μπορεί, να συνεχίσει να αποπληρώνει τα χρέη του.

Συγκεκριμένα τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπ. Ανάπτυξης αφορούν: 

  • Αποπληρωμή των επιτοκίων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για τους μήνες Απρίλιο έως και Ιούνιο, με δυνατότητα επέκτασης του μέτρου σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο αναλόγως με την εξέλιξη της δημοσιονομικής κρίσης. Το μέτρο σχετίζεται με την διατήρηση των θέσεων εργασίας.
  • Επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με τις επιταγές. Όπως είναι γνωστό έχει δοθεί παράταση αποπληρωμής των επιταγών για 75 ημέρες. Κάποιες ωστόσο επιχειρήσεις που εισάγουν πρώτες ύλες, χρειάζονται ρευστό για να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους προμηθευτές τους. Το θέμα συζητείται με τις τράπεζες. “Παρακαλώ όλους τους εκδότες να συνεχίσουν τις πληρωμές. Το περιθώριο των 75 ημερών δεν σημαίνει άφεση υποχρεώσεων για τις επιταγές που έχουν εκδοθεί πολύ πριν την κρίση.» είπε ο υπουργός.
  • Σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται συννενόηση του υπουργείου με τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων οι οποίοι έχουν δεσμευθεί ότι θα προχωρήσουν σε τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των επιχειρηματικών δανείων για όσες επιχειρήσεις βρίσκονται εντός της περιμέτρου προστασίας.
  • Στις αρχές Απριλίου θα κατατεθεί από το Δημόσιο ποσό 1 δισ. ευρώ προκειμένου να ξακινήσει την λειτουργία του το Ταμείο Εγγυοδοσίας για την παροχή δανείων κεφαλαίου κίνησης προς επιχειρήσεις που πλήττονται. Στόχος είναι στις αρχές Μαίου να διατεθούν τα πρώτα δάνεια κινήσεως για την επανέναρξη δραστηριότητάς.