Κρατική διάσωση της Monte dei Pashi di Siena αποφάσισε η Ιταλία

Κρατική διάσωση της Monte dei Pashi di Siena αποφάσισε η Ιταλία

Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi, σύμφωνα με την οποία δεν κατάφερε να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ.

Το διοικητικό συμβούλιο της Monte dei Paschi ζητάει πλέον και επίσημα τη διάσωση της τράπεζας από την ιταλική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους Financial Times, αναμένεται η συνεδρίαση του ιταλικού υπουργικού συμβουλίου το πρωί της Παρασκευής ώστε να εγκρίνει το bailout της τράπεζας.

Νωρίτερα, με αυξανόμενη νευρικότητα διαπραγματεύτηκαν οι μετοχές της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας, Monte dei Paschi di Siena.

Οι μετοχές της αρχικά υποχώρησαν καθώς φθίνουν οι ελπίδες για μια ιδιωτική προσφορά διάσωσης, ωστόσο στη συνέχεια ενισχύθηκαν και πάλι μετά από αναφορές ΜΜΕ ότι ένα σχέδιο κρατικής διάσωσης θα χρειαστεί δύο έως τρεις μήνες.

Οι μετοχές της τράπεζας υποχώρησαν περισσότερο από 12% την Τετάρτη, ενόψει της προθεσμίας για την ανακεφαλαιοποίηση, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί ότι τελικά απέτυχε να συγκεντρώσει τα χρήματα που χρειάζεται.

Το ιταλικό κοινοβούλιο έδωσε έγκριση στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει περισσότερα από 20 δισ. ευρώ ώστε να παρέμβει.

Το ταμείο διάσωσης που θα συσταθεί, θα στηρίξει και άλλες τράπεζες επίσης. Ωστόσο, ενδεχόμενη κρατική διάσωση θα μπορούσε να είναι κατά παράβαση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο νέος ιταλός πρωθυπουργός, Paolo Gentiloni, έχει δεσμευτεί ότι δεν θα αφήσει την τράπεζα καταρρεύσει, υπό το φόβο ότι τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ντόμινο για τον υπερχρεωμένο τραπεζικό τομέα της χώρας.

Ο ίδιος δήλωσε σήμερα στο BBC ότι είναι πιθανό χιλιάδες ιταλοί μικροεπενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων, να ζημιωθούν λόγω των νέων κανόνων της ΕΕ για τις τραπεζικές διασώσεις, σύμφωνα με τους οποίους οι ομολογιούχοι θα πρέπει να οι πρώτοι που θα υποστούν «κούρεμα».

Οι μικροεπενδυτές εκτιμάται ότι κατέχουν περίπου 2 δισ. ευρώ ομολόγων της Monte dei Paschi.

Η διάσωση της Monte dei Paschi θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες

Μια κρατική διάσωση της προβληματικής ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena θα μπορούσε να διαρκέσει έως τρεις μήνες, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα ιταλικής εφημερίδας, μερικές ώρες πριν η παλαιότερη τράπεζα του κόσμου ανακοινώσει, όπως αναμένεται, ότι το δικό της σχέδιο για τη διάσωσή της απέτυχε και στραφεί για βοήθεια στην ιταλική κυβέρνηση.

Η Monte dei Paschi, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, έχει επαρκή ρευστότητα για περίπου ακόμα τέσσερις μήνες και κινδυνεύει με εκκαθάριση εάν δεν αντιμετωπίσει τα 'κόκκινά' της δάνεια και βρει νέα κεφάλαια 5 δισεκ. ευρώ.

Μια τέτοια κατάρρευση θα συντάρασσε τα θεμέλια του ιταλικού τραπεζικού κλάδου, που είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος στην ευρωζώνη και έχει το ένα τρίτο των μη εξυπηρετούμενων δανείων της ευρωζώνης. Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε υποβάθμιση του κρατικού αξιόχρεου και να πλήξει το ευρώ.

Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας αναμένεται να εκκινήσει τη διαδικασία διάσωσης ενδεχομένως σήμερα ή αύριο, αφού η Monte dei Paschi ανακοίνωσε ότι δεν κατάφερε να βρει βασικό επενδυτή για το σχέδιο διάσωσής της.