7ος χρόνος, ημέρα 2225η
Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2021

"Κούρεμα" προ των πυλών για την ιταλική Monte dei Paschi

" >

Με απώλειες διαπραγματεύεται η μετοχή της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi, η οποία υποχωρεί πάνω από 2,5% στο χρηματιστήριο του Μιλάνο. Στην έναρξη των συναλλαγών υποχώρησε περισσότερο από 4%, περιορίζοντας στη συνέχεια τις απώλειες και καταγράφοντας στις 10:08 ώρα Ελλάδας πτώση κατά 2,3%.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, την ανταλλαγή ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης ύψους 1,02 δισ. ευρώ με μετοχές της Monte Paschi συμφώνησαν οι ομολογιούχοι της ιταλικής τράπεζας.

Η τράπεζα εξετάζει την ιδέα μιας προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης η οποία θα απέτρεπε την ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών κανόνων για την διάσωση εκ των έσω (bail-in). Σύμφωνα με πηγές με γνώση του θέματος, ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής τράπεζας θα συνομιλούσε σήμερα με αξιωματούχους της ΕΚΤ και ίσως ζητήσει παράταση για την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως έγκαιρα ανέφερε το liberal.gr, τα μέτρα που θα επιτρέπουν την παροχή κρατικής βοήθειας για την προβληματική τράπεζα είναι έτοιμα, αλλά θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές εξελίξεις τις επόμενες ημέρες.

Η Monte dei Paschi χρειάζεται να αντλήσει 5 δισ. ευρώ έως τα τέλη Δεκεμβρίου για να αποφύγει μια εκκαθάριση, αλλά οι επενδυτές είναι απρόθυμοι να προσφέρουν τη στήριξή τους μετά την ήττα του πρωθυπουργού Matteo Renzi στο δημοψήφισμα της Κυριακής και τη δέσμευσή του να παραιτηθεί.

Χθες έγινε γνωστό ότι θα αναβληθεί μέχρι την Παρασκευή η απόφαση για το αν είναι δυνατό να επιτευχθεί ανακεφαλαιοποίηση της Monte Paschi από τον ιδιωτικό τομέα. Την προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης έχουν αναλάβει η Mediobanca και η JPMorgan, οι οποίες από κοινού με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Pier Carlo Padoan προσπαθούν να πείσουν τα στελέχη του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Κατάρ να επενδύσουν 1 δισ. ευρώ στην προβληματική ιταλική τράπεζα. Ελπίζουν ότι αν τα καταφέρουν τις αμέσως επόμενες ημέρες, τότε θα ακολουθήσουν ακόμη 10 με 20 ιδιώτες επενδυτές που θα επενδύσουν γύρω στα 100 εκατομμύρια ευρώ ο καθένας.

“Νομίζω πως τα νούμερα δεν βγαίνουν για την Monte Paschi σε καμία περίπτωση. Νομίζω πως το “όχι” στο δημοψήφισμα θα αποτελέσει την τέλεια δικαιολογία (ώστε οι επενδυτές) να φύγουν”, είπε χθες, ανώνυμα, στο Reuters επικεφαλής επενδύσεων μεγάλου ευρωπαϊκού επενδυτικού ταμείου. Πιθανή αποτυχία ανακεφαλαιοποίησης της Monte Paschi (έκλεισε χθες με πτώση 4,2% και με την κεφαλαιοποίηση της να έχει υποχωρήσει στα 545 εκατομμύρια ευρώ) θα θέσει σε κίνδυνο την προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης επτά ακόμη μικρομεσαίων ιταλικών τραπεζών αλλά και της UniCredit (έκλεισε χθες με πτώση 3,36%), της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας βάσει περιουσιακών στοιχείων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr