Κατάλυση του κράτους στα Εξάρχεια - Οργανωμένη επίθεση κατά λιμενικών

Κατάλυση του κράτους στα Εξάρχεια - Οργανωμένη επίθεση κατά λιμενικών

Απίστευτες σκηνές εξελίχθηκαν εχθές στα Εξάρχεια, επιβεβαιώνοντας το προσωνύμιο άβατο των Εξαρχείων, όταν ομάδα περίπου 50 οπλισμένων κουκουλοφόρων επιτέθηκε σε κλιμάκιο της Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού Σώματος, το οποίο παρουσία Εισαγγελέα επιχείρησε να ελέγξει σπίτι στα Εξάρχεια, έπειτα από πληροφορίες για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των λιμενικών, δύο από τους οποίους τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών όπου παραμένουν νοσηλευόμενοι, τρία άτομα έφεραν βαρύ οπλισμό (καλάσνικοφ) και άλλα 10 με 12 άτομα περίστροφα όπλα, ενώ αρκετοί εξ αυτών φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Εκτίμηση των αστυνομικών αρχών είναι ότι οι κουκουλοφόροι παρακολουθούσαν τις επικοινωνίες των ασυρμάτων.

Το χρονικό της επίθεσης

Κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος εντόπισε στο λιμάνι του Πειραιά έναν Σύρο ο οποίος κατόπιν ελέγχου βρέθηκε να κατέχει ναρκωτικές ουσίες και ενημέρωσε τους λιμενικούς ότι είχε προμηθευτεί τα ναρκωτικά από τα Εξάρχεια. Οκτώ λιμενικοί, με την παρουσία εισαγγελέα, μετέβησαν σε σπίτι, στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Ερεσού στα Εξάρχεια, όπου πραγματοποίησαν έλεγχο. 

Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, για την επιχείρηση ενημερώθηκε το αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων και η ομάδα ΔΙΑΣ.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας εντοπίστηκαν 1,5 κιλό ινδικής κάνναβης, μία ζυγαριά ακριβείας και συνελήφθησαν δύο γυναίκες που βρίσκονταν στο χώρο. 

Στη συνέχεια, κατά την έξοδό τους από το σπίτι, οι λιμενικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με δύο ομάδες τεσσάρων ατόμων που είχαν φτάσει στο σημείο με δύο station wagon οχήματα, ζητώντας τους τον λόγο και ισχυριζόμενοι ότι είναι αστυνομικοί. Παράλληλα, αντιλήφθηκαν ότι μία ομάδα 15 ατόμων κατεβαίνει προς το σημείο από την οδό Θεμιστοκλέους από την μεριά της Καλλιδρομίου και άλλη μία ομάδα 20 ατόμων ανεβαίνει στο σημείο από την πλατεία Εξαρχείων.

Ακολούθησε διαπληκτισμός και συμπλοκή κατά τη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκε με μαχαίρι στο μηρό ένας λιμενικός, ενώ ακόμα ένας γρονθοκοπήθηκε, με τους κουκουλοφόρους να αφαιρούν και τα προσωπικά αντικείμενα των λιμενικών, μεταξύ των οποίων και τα υπηρεσιακά τους περίστροφα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση το λιμενικό, τα στελέχη του Σώματος κατά τη διάρκεια της επιχείρησης επέδειξαν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση χωρίς να χρησιμοποιήσουν τον φέροντα οπλισμό τους και να αποφευχθεί γενικευμένη σύρραξη με απρόβλεπτα αποτελέσματα. 

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

«Βραδινές ώρες χθες 04/04/2019, κλιμάκιο αποτελούμενο από οκτώ στελέχη του Τμήματος Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, με την παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, μετέβη σε οικία στην περιοχή των Εξαρχείων, προκειμένου διενεργήσει έρευνα αναφορικά με υπόθεση ναρκωτικών ουσιών η οποία ήταν σε εξέλιξη.

Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος με τον Εισαγγελικό Λειτουργό εξερχόμενα από την ως άνω οικία και ενώ είχαν συλλάβει δύο γυναίκες, δέχθηκαν απρόκλητη επίθεση από ομάδα πενήντα περίπου ατόμων, αρκετοί εκ των οποίων έφεραν οπλισμό και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα τους. Ο Εισαγγελικός Λειτουργός απομακρύνθηκε με ασφάλεια από το σημείο της επίθεσης από τα λιμενικά όργανα.

Αποτέλεσμα της επίθεσης σε βάρος των στελεχών του Λιμενικού Σώματος ήταν να τραυματιστούν δύο από τα στελέχη του, ενώ κατά την διάρκεια της εμπλοκής αφαιρέθηκαν από αυτούς τσαντάκια με προσωπικά αντικείμενα και τον ιδιωτικό τους οπλισμό, μία δε εκ των δύο γυναικών που είχαν συλληφθεί διέφυγε.

Τα ανωτέρω στελέχη του Λιμενικού Σώματος μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών για την παροχή των πρώτων βοηθειών όπου παραμένουν νοσηλευόμενα.

Στην οικία που διενεργήθηκε ο έλεγχος, εντοπίστηκαν ποσότητα ναρκωτικών ουσιών, καθώς και ζυγαριά ακριβείας.

Τέλος σημειώνεται ότι κατά την απρόκλητη επίθεση που δέχθηκαν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος επέδειξαν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση χωρίς να χρησιμοποιήσουν τον φέροντα οπλισμό τους και να αποφευχθεί γενικευμένη σύρραξη με απρόβλεπτα αποτελέσματα».