Κωτσόβολος: Ωρίμανση επενδύσεων, μετασχηματισμός και καλά αποτελέσματα

Κωτσόβολος: Ωρίμανση επενδύσεων, μετασχηματισμός και καλά αποτελέσματα

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Τους καρπούς από την ωρίμανση των επενδύσεων που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια δρέπει πλέον η εταιρεία Κωτσόβολος, κάτι που αποτυπώνεται στα διαρκώς βελτιούμενα αποτελέσματα, αλλά και στο διαρκώς πιο ξεκάθαρο κοινωνικοοικονομικό αποτύπωμα.

Τα τελευταία χρόνια η Κωτσόβολος έχει κάνει ολικό μετασχηματισμό, μέσω μεγάλων επενδύσεων σε τεχνολογίες αιχμής, καινοτομία αλλά και ανθρώπινο δυναμικό. Πρόκειται για ένα πλάνο ολιστικής ανανέωσης σ'' όλα τα επίπεδα που περιλαμβάνει γενικευμένες ανακαινίσεις καταστημάτων, επανατοποθετήσεις σε κομβικές περιοχές μέσω μεταφοράς σε μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα ακίνητα, ενώ συνεχίζεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός.
Πολιτική πλέον του ομίλου δεν είναι το «τυφλό» άνοιγμα νέων σημείων πώλησης, αλλά η ουσιαστικότερη επανατοποθέτηση στην αγορά, με μερική αναδιάταξη καταστημάτων, μετακινήσεις σε καλύτερα και πιο κεντρικά σημεία κ.λπ. Πλέον, ο όμιλος έχει παρουσία σχεδόν σε όλη την Ελλάδα σε κάθε νομό και κάθε μεγάλη πόλη, είτε με ένα, είτε με περισσότερα καταστήματα.

Η Κωτσόβολος αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία του ομίλου της Dixons Carphone, ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει γυρίσει σε κερδοφορία παρουσιάζοντας πλέον διψήφια ποσοστά αύξησης κερδών, ενώ σε συμφωνία με τη μητρική, επανεπενδύει το 100% των ετήσιων κερδών της.

Εδώ και περίπου μια τετραετία ο όμιλος έχει γυρίσει στην κερδοφορία, απόρροια της γενικευμένης αναδιάρθρωσης σ'' όλα τα επίπεδα και της επανατοποθέτησης στην αγορά. Στη χρήση Μάιος 2016 έως Απρίλιος 2017 παρουσίασε τα καλύτερα αποτελέσματα των τελευταίων δέκα χρόνων, από το 2007, ενώ στη χρήση 2017 – 2018 έδειξε ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση.

Ο νέος CEO Γ. Βασιλάκος και τα αποτελέσματα

Χθες παρουσιάστηκε στους δημοσιογράφους για πρώτη φορά ο νέος αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Γιάννης Βασιλάκος, ο οποίος αντικατέστησε τον κ. Ανδρέα Αθανασόπουλο που μετά από μια άκρως επιτυχημένη σταδιοδρομία στο management της αλυσίδας στην Ελλάδα, πλέον κλήθηκε από τα κεντρικά της Dixons Carphone σε επιτελική θέση στα κεντρικά στο Λονδίνο.

Σχολιάζοντας την πολιτική επενδύσεων, ο κ. Βασιλάκος τόνισε πως η μητρική παροτρύνει την εταιρεία να επανεπενδύει τα κέρδη που παράγει και αυτό ανατροφοδοτεί το momentum.

Μιλώντας για τις οικονομικές επιδόσεις, ο κ. Βασιλάκος τόνισε πως η αύξηση του κύκλου εργασιών ανήλθε στο 12,2%, φτάνοντας στα 457,1 εκ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων (EBIT) υπολογίζονται να ανέλθουν στα 15,1 εκ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ αποσβέσεων και φόρων (EBITDA) στα 20,1 εκατ. ευρώ.

Τα ταμειακά διαθέσιμα άγγιξαν τα 51 εκατ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις για το συγκεκριμένο οικονομικό έτος έφτασαν στα 10,4 εκατ. ευρώ.

Το οικονομικό έτος 2017-2018 επένδυσε όλα της τα κέρδη στη βελτίωση των ψηφιακών υποδομών, στα καταστήματα, στο ανθρώπινο δυναμικό της και την εκπαίδευση του. Αξίζει να σημειωθεί πως τα δύο τελευταία χρόνια έχει αυξήσει το ανθρώπινο δυναμικό της κατά 385 άτομα, φτάνοντας περίπου τους 2.380 εργαζομένους.

Αναφορικά με το επενδυτικό πλάνο του οικονομικού έτους 2018-2019, είπε ότι προγραμματίζονται πέντε ανακαινίσεις, τέσσερις μεταστεγάσεις και δύο νέα καταστήματα.

Σχολιάζοντας συνολικά την πορεία της Κωτσόβολος τα τελευταία χρόνια, ο νέος επικεφαλής της μεγαλύτερης αλυσίδας λευκών συσκευών και τεχνολογίας στην Ελλάδα τόνισε πως «η πορεία της εταιρείας δικαιώνει τις προσπάθειες όλης της ομάδας και θέτει τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξή της, με γνώμονα πάντα την εξυπηρέτηση του πελάτη, την ανάπτυξη των ανθρώπων μας, αλλά και τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας, που εδώ και 68 χρόνια μας αγαπά και μας στηρίζει.

Ως ηγέτιδα εταιρεία στο χώρο μας, οφείλουμε να προσφέρουμε προϊόντα, υπηρεσίες και εμπειρία, που διασφαλίζουν καλύτερες προϋποθέσεις για τη ζωή όλων των ανθρώπων. Η αναγνώριση των καταναλωτών, μας δίνει τα εχέγγυα να συνεχίσουμε δυναμικότερα και στο μέλλον, κάνοντας πράξη το μότο μας "καλύτερη συσκευή, καλύτερη ζωή!»