Κοντά σε συμφωνία παράτασης της μείωσης παραγωγής ο OPEC

Κοντά σε συμφωνία παράτασης της μείωσης παραγωγής ο OPEC

Ο OPEC είναι πολύ πιθανό να φτάσει σε συμφωνία παράτασης της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου και κατά το δεύτερο μισό του 2017, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας.

Όπως αναφέρει το marketwatch, η υποστήριξη της πρότασης επέκτασης της συμφωνίας από τη Σαουδική Αραβία, είναι κρίσιμης σημασίας για τον OPEC, τα μέλη του οποίου θα συναντηθούν στη Βιέννη στις 25 Μαΐου.

Σημειώνεται, ότι τα κράτη - μέλη του OPEC δεσμεύτηκαν πέρυσι να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ώστε να επαναφέρουν την υπερπροσφορά πετρελαίου σε εξισορρόπηση με τη ζήτηση και να επιτύχουν την άνοδο της τιμής.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih, άφησε να εννοηθεί ότι εξελίσσονται εκτεταμένες παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών, ενόψει της συνάντησής τους τον επόμενο μήνα. Ανέφερε, επίσης, πως υπάρχει σε πρώτη φάση συμφωνία για τη συνέχιση της μειωμένης παραγωγής, αλλά πως κάποια από τα μέλη δεν έχουν κάνει ακόμα σαφείς τις προθέσεις τους.

«Χτίζεται η συναίνεση, αν και δεν έχει επιτευχθεί ακόμα», δήλωσε ο Falih, αναφέροντας ότι ακόμα βρίσκεται σε διαδικασία συνομιλιών με άλλους υπουργούς πετρελαίου. «Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με όλες τις χώρες του OPEC. Δεν έχουμε φτάσει σε βέβαιη συμφωνία, αλλά η συναίνεση χτίζεται».