Κομματικά βολεματα στον όμιλο ΔΕΠΑ

Κομματικά βολεματα στον όμιλο ΔΕΠΑ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Κομματικές προσλήψεις ανθρώπων που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το αντικείμενο της ενέργειας, οι οποίοι αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης σε ηγετικές θέσεις, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΔΕΠΑ.

Τρεις τέτοιες προσλήψεις έγιναν την τελευταία εβδομάδα από την διοίκηση της ΔΕΔΑ, τη θυγατρική της ΔΕΠΑ στην ανάπτυξη των δικτύων αερίου στην περιφέρεια, με βασικό κριτήριο, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, "την εξυπηρέτηση κομματικών φίλων που δεν έχουν τα απαιτούμενα προσόντα", και ενώ σε περιοχές όπως Σέρρες, Κατερίνη, Λαμία, και Χαλκίδα, η επιχείρηση κάνει συνδέσεις κτηρίων "χωρίς επαρκές τεχνικό προσωπικό, δίχως τοπικά γραφεία, και χωρίς οργανωτική δομή".

Σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εργαζόμενοι αναφέρουν "την πρόσληψη στη θέση του Γενικού Διευθυντή ενός ατόμου (του Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή), χωρίς γνώσεις και εμπειρία στο αντικείμενο, σε μια εταιρεία που αφενός μεν απασχολεί μόλις 30 υπαλλήλους, αφετέρου δε, έχει ήδη στις τάξεις της έμπειρους συναδέλφους που διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα”" Ο λόγος για τον Δ.Αυλωνίτη, με σπουδές στις διεθνείς και ευρωπαϊκές σπουδές, όπως και στη διεθνή ανάπτυξη, όχι όμως σε αντικείμενο συναφές με την ενέργεια.

Στο ίδιο μοτίβο, συνεχίζουν οι εργαζόμενοι, "κινούνται και οι προσλήψεις στη θέση του Δ/ντη Προσωπικού και του Δ/ντη Οικονομικών (ιδιοκτήτη εταιρείας Συμβούλων Επιχειρήσεων)". Σύμφωνα με τις πληροφορίες, Δ/ντης Προσωπικού αναλαμβάνει ο Μαρίνος Ρουσιάς, συνεργάτης του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, για τον οποίο μάλιστα τοπικά μέσα της Αρκαδίας εμφανίζουν ως υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Αρκαδία. Όσο για τη θέση του διευθυντή Οικονομικών, οι πληροφορίες μιλούν για τον Γιάννη Κλαυδιανό, συνιδιοκτήτης εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων.

Τρεις μήνες πριν την απορρόφηση

Σημειωτέον ότι τα παραπάνω συμβαίνουν... τρεις μόλις μήνες προτού, με βάση τον πρόσφατο νόμο Σταθάκη για τη διάσπαση της ΔΕΠΑ, η ΔΕΔΑ, όπως και η ΕΔΑ Αττικής, πρόκειται να ενσωματωθούν στη ΔΕΠΑ Υποδομών. Την εταιρεία που θα ανήκει στο Δημόσιο, καθώς μετά το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, τα δίκτυα διανομής αερίου κρατικοποιούνται, παρ'' ότι σε πολλές χώρες της Ευρώπης αυτά είναι ιδιωτικά, προκειμένου να χρηματοδοτούνται χωρίς προσκόμματα οι υποδομές και οι επεκτάσεις.
Το γεγονός είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, με πολλούς να εκφράζουν το φόβο ότι η απόφαση για κρατικά δίκτυα θα συνοδευτεί από κομματικές προσλήψεις και αύξηση προσωπικού, όπως προκύπτει από τα πρώτα δείγματα.

Εδώ και περίπου ένα χρόνο, λέγεται ότι στην ΕΔΑ Αττικής, που πρόκειται να απορροφηθεί από τη ΔΕΠΑ Υποδομών, έχουν προσληφθεί γιοί, κόρες μέχρι και... νύφες συνδικαλιστών και μελών του Δ.Σ. της εταιρείας, αρκετοί μέσω της εταιρείας διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, Optimal. Ουδείς με άλλα λόγια διασφαλίζει ότι η νέα αυτή εταιρεία δεν θα εκτεθεί στις γνωστές παθογένειες των ελληνικών κρατικών επιχειρήσεων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους 200 εργαζόμενους, που ανήκουν σήμερα σε εργολαβικές εταιρείες που συνεργάζονται με τον όμιλο ΔΕΠΑ, και μέρος των οποίων ακούγεται εδώ και καιρό ότι θα προσληφθούν σε αυτόν.

Το αν η εταιρεία η κρατική ΔΕΠΑ Υποδομών γίνει μια βαθιά προβληματική εταιρεία του Δημοσίου μένει να φανεί. Οι οιωνοί ωστόσο δεν είναι θετικοί, κρίνοντας από τα όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΔΑ.

Μιλούν μεταξύ άλλων για "μειωμένα έσοδα, αφού η εταιρεία αδυνατεί να αποκτήσει νέους πελάτες", για "διαγωνισμούς κατασκευής των δικτύων με κομματικά κριτήρια καθυστερώντας την προκήρυξή τους, η οποία νομοτελειακά θα συμπέσει με την προεκλογική περίοδο", διακοπή του προγράμματος "Ερευνώ-Καινοτομώ μέσω του οποίου η ΔΕΔΑ επιχορηγείται με το ποσό του 1 εκατ ευρώ", κ.ά.

Χαρακτηριστικό επίσης του εργασιακού κλίματος που επικρατεί στη ΔΕΔΑ είναι ότι οι εργαζόμενοι καταγγέλουν ανοικτά τη διοίκηση για προσλήψεις σε "συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας" την ώρα που επιβαρύνουν "αναίτια το λειτουργικό κόστος της εταιρείας", ενώ κάνουν λόγο ακόμη και για "ομάδα παραδιοίκησης (αποτελούμενης από κομματικούς φίλους, δανεικούς από άλλη εταιρεία του ομίλου ΔΕΠΑ), που δημιούργησε η διοίκηση στην προσπάθεια της να καλύψει τη διοικητική της ανεπάρκεια".

Το κυριότερο όμως ερώτημα που θέτουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι είναι κατά πόσο τα πρόσωπα που τοποθετήθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε θέσεις ευθύνης, γνωρίζουν το αντικείμενο της νέας τους θέσης, κι όλα αυτά σε μια εταιρεία που πάσχει σε τεχνικό προσωπικό. "Η χειρότερη και άκρως επικίνδυνη αδυναμία της διοίκησης είναι ότι λειτουργεί τα δίκτυα διανομής αερίου και πραγματοποιεί συνδέσεις κτιρίων σε Σέρρες, Κατερίνη, Λαμία, Χαλκίδα, χωρίς επαρκές τεχνικό προσωπικό λειτουργίας, δίχως τοπικά γραφεία, και χωρίς οργανωτική δομή για την άμεση επέμβαση, ακόμη και για τους αδαείς. Αντί η διοίκηση να επιδιώξει τη στελέχωση με επείγουσες διαδικασίες της λειτουργίας και συντήρησης των δικτύων διανομής αερίου, προχωρά σε άχρηστες και πολυδάπανες διοικητικές προσλήψεις", αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση των εργαζομένων.