Κομισιόν: Υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2020

Κομισιόν: Υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2020

Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων της, στο 1,4%, για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2020 προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς οι εμπορικές εντάσεις και η πολιτική αβεβαιότητα επιβαρύνουν το οικονομικό κλίμα. Ωστόσο διατήρησε αμετάβλητη, στο 1,2% την πρόβλεψή της για το 2019.

Συγκεκριμένα, στην τριμηνιαία έκθεσή της για την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ, η Κομισιόν προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,2% για το 2018, όπως και στην προηγούμενη έκθεσή της, ωστόσο για το 2020 μειώνει τον στόχο στο 1,4% από 1,5%. Μάλιστα στην έκθεσή της προειδοποιεί ότι τυχόν πρόσθετοι δασμοί από τις ΗΠΑ και την Κίνα θα μπορούσαν να εξασθενήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν συνιστούν σημαντική επιβράδυνση από το 1,9% που σημειώθηκε το 2018. Η Επιτροπή ανέφερε ότι οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο οδήγησαν σε επιβράδυνση του εμπορίου και της μεταποίησης, κάτι που είχε άμεση επίπτωση στην ανάπτυξη της ευρωζώνης από τις αρχές του 2018.

«Οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων και αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας θα μπορούσε να επιδεινώσει την υποχώρηση του παγκόσμιου εμπορίου και της μεταποίησης» αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεσή της η Κομισιόν.