Κομισιόν: Τίποτα δεν έχει κλειδώσει για τις συντάξεις, αναζητείται η «χρυσή τομή»

Κομισιόν: Τίποτα δεν έχει κλειδώσει για τις συντάξεις, αναζητείται η «χρυσή τομή»

Του απεσταλμένου στις Βρυξέλλες, Γιώργου Φιντικάκη

Τίποτα δεν έχει ακόμη κλειδώσει για τις συντάξεις, αναζητείται πάντα η «χρυσή τομή», ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τις αποφάσεις δεν τις λαμβάνει η Κομισιόν, αφού δεν είναι αυτή που έχει δανείσει την Ελλάδα.

Τα λόγια ανήκουν σε υψηλόβαθμη κοινοτική πηγή, που στον απόηχο του χθεσινού Eurogroup, όπου και συμφωνήθηκε οι αποφάσεις για την Ελλάδα να ληφθούν σε έκτακτο Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου, έκανε σαφές ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, το θέμα παραμένει ανοικτό, πολλώ δε μάλλον όταν η Γερμανία και άλλες χώρες, έχουν εκφράσει ανοικτά τις επιφυλάξεις τους ως προς την αναστολή εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις.

Κατά το ίδιο στέλεχος, Αθήνα και Βρυξέλλες αναζητούν μια «χρυσή τομή» στο θέμα των συντάξεων, διατύπωση που θα μπορούσε να σημαίνει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα μπορούσε να μην πάρει όλο το «μίνιμουμ» που ζητά, παρά να χρειαστεί να βάλει νερό στο κρασί της. 

Σχολιάζοντας η ίδια πηγή τη πορεία της ελληνικής οικονομίας, έκανε λόγο για προεκλογικό κλίμα που βαραίνει την κατάσταση, ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα σαν μια χώρα «σε θερμοκήπιο» μετά και τη συμφωνία διευθέτησης του χρέους ως το 2032.

«Μέσα σε αυτό το θερμοκήπιο υπάρχουν δύο παράγοντες που πρέπει να διαφυλαχθούν, η σταθερότητα και η προβλεψιμότητα, πρέπει να το δούμε», τονίζει με νόημα η κοινοτική πηγή, που αναγνωρίζει ότι παρά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, κάποια «συννεφάκια παραμένουν».

Κατά την ίδια κοινοτική πηγή, η συζήτηση για τις συντάξεις θα λάβει υπόψιν «αφενός τη τήρηση των συμφωνηθέντων, αφετέρου τις συνθήκες του θερμοκηπίου, με τη δυνατότητα ενίσχυσης όσων έχουν περισσότερο ανάγκη».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ιταλία, η ίδια πηγή σημείωσε ότι οι Βρυξέλλες ζήτησαν από τη Ρώμη ένα τροποποιημένο προϋπολογισμό σε σχέση με το προηγούμενο προσχέδιο που να αντικατοπτρίζει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση.

«Δεν νομίζω ότι τα πράγματα θα οδηγηθούν σε καταστάσεις τύπου 2015, όπως είχε γίνει με την Ελλάδα. Τελικά θα βρεθεί ένα modus viventi. Αναμένουμε την ιταλική απάντηση ως τις 13 Νοεμβρίου, και όπως είπε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, όσοι νομίζουν ότι μπορούν να ψεκάσουν λεφτά για να βγούμε από τη κρίση, απατώνται. Ευτυχώς που στην Ιταλία υπάρχουν και έλλογες φωνές», τονίζει η παραπάνω πηγή.

Η Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο

Στο θέμα των ελληνοτουρκικών, η κοινοτική πηγή κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και παρέπεμψε στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία οφείλει να εγκαταλείψει προκλητικές ενέργειες και να συμμορφωθεί με όσα ορίζει το διεθνές δίκαιο.

«Το συνολικό κλίμα για τη Τουρκία δεν είναι καλό για την Ευρώπη. Εκτός από την Αυστρία, αν στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος επικρατήσει ο Μάνφρεντ Βέμπερ, τότε να περιμένουμε απορριπτική στάση και από το ΕΛΚ. Ένα ζητούμενο λοιπόν είναι πως αυτή η αντιμετώπιση της Άγκυρας επί Γιούνκερ θα συνεχιστεί και στο μέλλον», τόνισε χαρακτηριστικά.