Κομισιόν: Πρόστιμο 250 εκατ. ευρώ στην Amazon και μήνυση στην Ιρλανδία

Κομισιόν: Πρόστιμο 250 εκατ. ευρώ στην Amazon και μήνυση στην Ιρλανδία

Το ποσό των 250 εκατ. ευρώ οφείλει να καταβάλει η Amazon στο Λουξεμβούργο, αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι η εταιρεία ηλεκτρονικών πωλήσεων είχε λάβει παράνομα φορολογικά οφέλη.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Amazon είχε φορολογικές ελαφρύνσεις μεταξύ 2006 και 2014.

Η Επιτροπή ξεκίνησε την έρευνά της για το φορολογικό καθεστώς της Amazon και τις φορολογικές ρυθμίσεις του Λουξεμβούργου τον Οκτώβριο του 2014. Στην έρευνα, η Επιτροπή ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία επωφελήθηκε από μια συμφωνία με το Λουξεμβούργο, η οποία ουσιαστικά αποτελούσε κρατική ενίσχυση.

Όπως μεταδίδει το CNBC, οι εταιρείες τεχνολογίας σε Λουξεμβούργο και ΗΠΑ βρίσκονται στο στόχαστρο των ελέγχων της Επιτροπής ως προς την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία. Πέρυσι, η ΕΕ διέταξε την Ιρλανδία να ζητήσει 13 δισ. ευρώ σε επιστροφή φόρων από την Apple. Η Επιτροπή εξετάζει επίσης τη φορολογική συμφωνία μεταξύ της McDonald''s και του Λουξεμβούργου.

Η ΕΕ δεσμεύτηκε να εξετάσει λεπτομερώς τις φορολογικές ρυθμίσεις μεταξύ πολυεθνικών και κρατών μελών της Ένωσης. Η υπόθεση αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως η απόφαση αυτή θα αποτελέσει πλήγμα για τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου από το 1995 έως το 2013.

Μήνυση Κομισιόν στην Ιρλανδία

Προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Κομισιόν, καθώς η Ιρλανδία απέτυχε στο να ανακτήσει φόρους ύψους 13 δισ. ευρώ από την Apple.

Η Κομισιόν είχε δώσει εντολή στον τεχνολογικό γίγαντα των ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2016 να πληρώσει τον μη καταβληθέντα φόρο, δεδομένου ότι έκρινε ότι η επιχείρηση είχε λάβει παράνομη κρατική ενίσχυση.

«Πάνω από ένα χρόνο μετά την έγκριση της απόφασης της Κομισιόν, η Ιρλανδία δεν έχει ακόμη ανακτήσει τα χρήματα, ούτε ένα ποσό αυτών», ανέφερε σε δήλωσή της η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Margrethe Vestager.

«Φυσικά κατανοούμε ότι η ανάκαμψη σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι πιο πολύπλοκη από ό,τι σε άλλες και είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε. Ωστόσο, τα κράτη μέλη πρέπει να σημειώσουν αρκετή πρόοδο ως προς την εξισορρόπηση του ανταγωνισμού », πρόσθεσε.