Κομισιόν: Μην μοιράζετε το υπερπλεόνασμα, εκκρεμούν οι αποφάσεις του ΣτΕ

Κομισιόν: Μην μοιράζετε το υπερπλεόνασμα, εκκρεμούν οι αποφάσεις του ΣτΕ

Να κρατηθούν τα υπερπλεονάσματα συστήνει στην ελληνική κυβέρνηση η Κομισιόν μέσω της Έκθεσης Συμμόρφωσης που δημοσιοποίησε σήμερα, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι όλες οι προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM έχουν εκπληρωθεί.

Ωστόσο το κείμενο αποτυπώνει τους κινδύνους για την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση επενδύσεων αλλά και τις περιφερειακές πολιτικές εξελίξεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το τμήμα της έκθεσης που αφορά στις αποφάσεις του ΣτΕ. Συγκεκριμένα συστήνεται στην ελληνική κυβέρνηση ο δημοσονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί τα επόμενα χρόνια να κρατηθεί προκειμένου να καταβληθούν οι υποχρεώσεις όπως αυτές προκύπτουν από τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Παράλληλα, η Έκθεση επιβεβαιώνει ρητά την κυβερνητική δέσμευση για περικοπή των συντάξεων και μείωση του αφορολόγητο από 2019 και 2020 αντίστοιχα. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «όσον αφορά την προσαρμογή, το πακέτο συνίσταται σε μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού η οποία εξοικονόμηση πόρων 1% του ΑΕΠ το 2019, την οποία θα ακολουθήσει μείωση του αφορολόγητου ορίου για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης το 2020»

Επίσης η Κομισιόν τονίζει ότι η χώρα μας μετά το τέλος του προγράμματος «πρέπει να χτίσει τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος και να ενισχύσει τις βάσεις για μια βιώσιμη ανάκαμψη, ιδίως με την ολοκλήρωση και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα αλλά και με τη δέσμευση να υλοποιήσουν και αυτές». Προβλέπεται δε ότι «η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης του ΕSM θα συμβάλει στη σταθερή βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και στην ικανότητα της Ελλάδας να προσελκύει ξένες επενδύσεις».

Στην έκθεση επιβεβαιώνεται πάντως ότι ο δημοσιονομικός στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτευχθεί το 2018, ωστόσο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά για το υπερπλεόνασμα του 2017 και ότι αυτό δημιουργήθηκε «από αύξηση της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και περικοπές δημόσιων επενδύσεων».

Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις η έκθεση αναφέρει ότι «η εικόνα που έχουμε είναι ανάμεικτη με πρόοδο σε μερικούς τομείς και καθυστερήσεις σε άλλους». Για παράδειγμα το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης του Ελληνικού αναμορφώθηκε για τον Δεκέμβριο του 2018, καθώς έχουν μεσολαβήσει διάφορες καθυστερήσεις. Εκτός από το Ελληνικό και την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης για το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, αναμένεται επίσης να κλείσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΣΦΑ και ROSCO πριν από το τέλος του 2018.

«Εάν αυτές οι τέσσερις ιδιωτικοποιήσεις κλείσουν μέχρι το τέλος του έτους, έσοδα άνω του 1,5 δισ. ευρώ αναμένονται κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, και συνολικά έσοδα ύψους 4,5 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις από την έναρξη του προγράμματος ΕΜΣ» καταλήγει η έκθεση της Κομισιόν.

Προκόπης Χατζηνικολάου