Κομισιόν για Ιταλία: Στα όρια του 3% το έλλειμμα για το 2019

Κομισιόν για Ιταλία: Στα όρια του 3% το έλλειμμα για το 2019

Ισχυρό «χαστούκι» της Κομισιόν λίγες μέρες πριν την απάντηση της ιταλικής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό καθώς οι Βρυξέλλες ακύρωσαν ουσιαστικά τις προβλέψεις της Ρώμης, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 1,2% και το έλλειμμα θα εκτιναχθεί στο 2,9% το 2019.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, η αύξηση του ιταλικού ΑΕΠ –από το 1,6% το 2017- αναμένεται να περιοριστεί στο 1,1% το 2018, στο 1,2% το 2019.

Η έκθεση παράλληλα αναφέρεται ειδικά στο έλλειμμα, καθώς εκτιμά ότι θα αυξηθεί στο 2,9% του ΑΕΠ το 2019 εξαιτίας του μέτρου για το ελάχιστο εγγυημένου εισόδημα, τις πρόωρες συντάξεις και την επικείμενων αυξήσεων στις δημόσιες δαπάνες. «Η εκτίναξη των δημόσιων δαπανών ενδεχομένως να περιορίσει τις ιδιωτικές επενδύσεις, γεγονός το οποίο καταστήσει μη αποτελεσματικό το σχέδιο της Ρώμης για δημοσιονομική επέκταση», αναφέρουν οι Βρυξέλλες. 

Ενόψει του 2020, προβλέπεται μάλιστα ότι το έλλειμμα φτάσει και ίσως ξεπεράσει το 3,1% του ΑΕΠ, εφιστώντας την προσοχή στην Ρώμη για τους κινδύνους που εμπεριέχονται τόσο στην αγορά ομολόγων όσο και στην ανάγκη διατήρησης του δημόσιου χρέους στο 131% για τα επόμενα τρία χρόνια. 

Παράλληλα, η απασχόληση θα αυξηθεί μόλις κατά 1% ετησίως την επόμενη τριετία, ενώ η κατάσταση στην αγορά εργασίας μπορεί να επιφέρει πιέσεις στο επίπεδο των μισθών, αλλά και αυξήσεις στο κόστος εργασίας.

Με φόντο τα παραπάνω, ο Επίτροπος Αρμόδιος για την Οικονομία, Πιέρ Μοσκοβίσι, δήλωσε ότι επιθυμεί να συνεχίσει τον διάλογο με την Ιταλία σχετικά με τον αμφιλεγόμενο προϋπολογισμό της χώρας, αλλά αρνήθηκε να μιλήσει για συμβιβασμό με τη Ρώμη, επιμένοντας ότι πρέπει να γίνουν σεβαστοί οι κανόνες. «Ανησυχώ για τη λέξη συμβιβασμός» δήλωσε και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή ήταν και θα είναι ευέλικτη όσον αφορά την εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων, αλλά απαιτεί από την Ιταλία να σεβαστεί αυτούς τους κανόνες. «Δεν μπορεί να υπάρξει κάποιο είδος διαπραγμάτευσης γι'' αυτό», συμπλήρωσε. 

Από την πλευρά της Ιταλίας, ο αρμόδιος υπουργός Τζιοβάνι Τρία καταδίκασε τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ιταλία, λέγοντας ότι η ανάλυση της ΕΕ ήταν λανθασμένη και περιορισμένη. «Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ιταλικό έλλειμμα έρχονται σε έντονη αντίθεση με εκείνες της ιταλικής κυβέρνησης και προέρχονται από μια ανακριβή και ελλιπή ανάλυση (του προϋπολογισμού)», ανέφερε ο Τρία.

AP Photo