Κόλπα «αλά ελληνικά» για να καρπωθούν τα κρατικά μέτρα στήριξης

Κόλπα «αλά ελληνικά» για να καρπωθούν τα κρατικά μέτρα στήριξης

Μπαίνει σε αναστολή εργασίας για να πληρώνει το κράτος τον μισθό και τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά συνεχίζει να εργάζεται κανονικά, άλλοτε υπό την πίεση του εργοδότη και άλλοτε κατόπιν συμφωνίας μαζί του. Ζητά από τον εργοδότη να τον δηλώσει για λίγες ημέρες σε αναστολή μόνο και μόνο για να κουρέψει κατά 40% το ενοίκιο του σπιτονοικοκύρη. Δηλώνει εικονικά μισθωτήρια στο ηλεκτρονικό σύστημα του Taxis μόνο και μόνο για να εμφανιστεί ως «θύμα» της πανδημίας και να εισπράξει το 50% του ενοικίου ως αποζημίωση για το δήθεν χαμένο εισόδημα. «Μαγειρεύει» τα βιβλία της εφορίας για να εμφανίσει την επιχείρησή του ότι «γκρεμίζεται» από τον κορονοϊό και να εισπράξει την επιστρεπτέα προκαταβολή. Και γενικώς κάνει… ό,τι περνάει από το χέρι του για να «ξεγελάσει» το (ηλεκτρονικό) σύστημα και να πάρει το κάτι παραπάνω.

Είναι ο… Ελληνάρας των μέτρων στήριξης που δεν διστάζει να κάνει την πονηριά του ακόμη και τώρα που η χώρα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο.

Τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που παρακολουθούν καθημερινά τις χιλιάδες ηλεκτρονικές αιτήσεις που υποβάλλονται για τα πάσης φύσεως μέτρα στήριξης, θα έχουν να διηγούνται ιστορίες για χρόνια. Η εφευρετικότητα είναι πραγματικά ανεξάντλητη. Τι προσφέρει το κράτος; Κούρεμα ενοικίου σε όσους μπουν σε καθεστώς αναστολής. Ξέχασε όμως να βάλει ελάχιστο αριθμό ημερών αναστολής στη διάταξη και έσπευσαν αρκετοί να το εκμεταλλευτούν. Δηλώνονται σε αναστολή για λίγες ημέρες και με το χαρτί στο χέρι σπεύδουν στον ιδιοκτήτη για να αξιώσουν κούρεμα ενοικίου. Οι εικονικές αναστολές είναι «της μόδας» και είναι κοινό μυστικό ότι οι επιθεωρητές εργασίας θα έπιαναν πολλά «λαυράκια» αν είχαν περισσότερες δυνατότητες για ελέγχους κάτι που δεν είναι εύκολο λόγω της τηλεργασίας.

Κι οι λογιστές έχουν να πουν πολλές ιστορίες από τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν να δηλώνονται τα έσοδα των επιχειρήσεων. Στην καλύτερη περίπτωση, οι συναλλαγές τιμολογούνται νωρίτερα ή αργότερα ώστε ο υπό εξέταση μήνας για την καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής να είναι όσο το δυνατόν πιο «άδειος» από έσοδα. Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να φανεί η πορεία των εσόδων των επιχειρήσεων μέσα στον Δεκέμβριο καθώς από τη μια θα υπάρχει η καραντίνα και από την άλλη η υποχρέωση κάποια στιγμή να κοπούν τα τιμολόγια και να κλείσουν οι εκκρεμότητες.

Ποιος είναι τώρα ο μεγάλος φόβος; Ο «Ελληνάρας» να χτυπήσει ξανά ενόψει της ηλεκτρονικής κατάθεσης των πινακίδων. Το μέτρο θα ενεργοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες για να αποφευχθούν οι επισκέψεις στην εφορία. Πολλοί θα σκεφτούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις για να γλιτώσουν από τα τέλη κυκλοφορίας και να συνεχίσουν να κυκλοφορούν κανονικά με το όχημά τους. Η διάταξη, θα προβλέπει πρόστιμα στο όριο της δήμευσης του οχήματος. Σκιάζεται όμως ο Ελληνάρας;