Κόκκινη κάρτα από ΔΝΤ για δάνεια και κατώτατο μισθό

Κόκκινη κάρτα από ΔΝΤ για δάνεια και κατώτατο μισθό

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Μπορεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να έχει πλέον ρόλο συμβουλευτικό αλλά αυτό δεν το εμποδίζει καθόλου να στέκεται επικριτικά απέναντι στην κυβέρνηση για σειρά θεμάτων, όπως για παράδειγμά την αύξηση του κατώτατου μισθού, τις υποσχέσεις για κατάργηση του αφορολόγητου, την παροχολογία εν όψει της προεκλογικής περιόδου αλλά και τις δικαστικές αποφάσεις.

Μάλιστα κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου ο κ. Ντόλμαν επεσήμανε, ότι είναι χρέος του ΔΝΤ να υπενθυμίζει στην Ελλάδα τους κινδύνους προκείμενου οι ελληνικές αρχές να μπορέσουν να ασχοληθούν με την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Μάλιστα αναφέρθηκαν οι κίνδυνοι στο πιστωτικό σύστημα, καθώς το υψηλό επίπεδο των «κόκκινων» δανείων εξακολουθεί να ταλανίζει τον τραπεζικό τομέα.

Ωστόσο, αναγνώρισαν τη προσπάθεια που έχει καταβάλλει ο ελληνικός λαός όλα αυτά. Η έκθεση του Ταμείου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ώρες και σύμφωνα με πληροφορίες στο κείμενο του ταμείου σημαντικό χώρο θα καταλαμβάνει ο κίνδυνος για την οικονομία από τις δικαστικές αποφάσεις που θα ακυρώνουν τις μνημονιακές μειώσεις των συντάξεων.

Σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο το Ταμείο θα υπενθυμίζει την ανάγκη εφαρμογής της νομοθεσίας για την μείωση του από την 1/1/2020, προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος ώστε να μειωθούν οι υψηλές φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις και να τονωθεί η ανάπτυξη.

Για τις συντάξεις το ταμείο αναμένεται να υποστηρίξει ότι η δαπάνη είναι κατά πολύ υψηλότερη έναντι του κοινοτικού μέσου όρου ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ θα εκφράζεται η άποψη ότι τυχών συρρίκνωση του εν λόγω κονδυλίου θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει δράσεις σε τομείς κοινωνικής πολιτικής που υποχρηματοδοτούνται επί πολλά χρόνια. Και οι πρόσφατες αλλαγές στα εργασιακά απασχολούν το Ταμείο.

Οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό εκτιμάται από το ΔΝΤ ότι θα περιορίσουν την ευελιξία των επιχειρήσεων στην αναδιάρθρωση των οικονομικών τους, η οποία παραμένει αναγκαία προϋπόθεση υπό το πρίσμα των τραπεζικών, φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Επίσης, στην έκθεση οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ, θα παρατηρούν ότι και οι δύο κινήσεις θα εκμηδενίσουν  δύο από τα σημαντικότερα επιτεύγματα σε επίπεδο διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες ενίσχυσαν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Κατά  τη διάρκεια της συνεδρίασης υπογραμμίστηκε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα δάνεια της προς το ΔΝΤ. Η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο καθώς  στοιχίζουν πολύ ακριβά και συγκεκριμένα γύρω στο 4,9% τα 4-5 δισ. εξ αυτών, όταν τα δάνεια του Ευρωμηχανισμού κινούνται στο 1%. Ένας ακόμα λόγος που η κυβέρνηση θα ήθελε να πληρώσει τα δάνεια έγκειται το ότι θα απαλλαγεί από τις ενοχλητικές εκθέσεις του ΔΝΤ.