Κόκκινα δάνεια 10 δισ. ευρώ κόστισε το «άσυλο» σε κακοπληρωτές

Κόκκινα δάνεια 10 δισ. ευρώ κόστισε το «άσυλο» σε κακοπληρωτές

Του Θανάση Παπαδή

Ανάσα και καθαρό περιβάλλον ζητούν οι τράπεζες προκειμένου να επιστρέψουν στην κανονικότητα και να ξεκινήσει η ομαλή χρηματοδότηση της οικονομίας. Κοινό συμπέρασμα των τοποθετήσεων που έκαναν οι τραπεζίτες στην πρόσφατη εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, είναι ότι επιτέλους θα πρέπει να λήξει άμεσα το θέμα των κόκκινων δανείων και να πάψει η κεντρική εξουσία να χρησιμοποιεί ως εργαλείο πολιτικής το συγκεκριμένο θέμα.

Η κριτική μάλιστα στο ν. Κατσέλη ήταν σφοδρή. Ο πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος δεν δίστασε να πει, ότι ο συγκεκριμένος νόμος πρόσθεσε 20 ποσοστιαίες μονάδες κόκκινων δανείων ή περίπου 10 δισ. Και εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει διότι οι κυβερνήσεις, προσπάθησαν να στηρίξουν τους αδυνάτους, αλλά εκείνο που πέτυχαν ήταν να δώσουν άσυλο στους κατ'' επάγγελμα κακοπληρωτές.

Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκαν και οι άλλοι τραπεζίτες επικρίνοντας τον συγκεκριμένο νόμο. Αναφορικά με τον υπάρχον πλαίσιο οι τραπεζίτες δεν φάνηκαν να γνωρίζουν την ακριβή ημερομηνία που θα ξεκινήσει την εφαρμογή της η κυβέρνηση. Έτσι ενώ αρχικά ο στόχος ήταν να ξεκινήσει πριν το τέλος του τρέχοντος μήνα, πλέον έχει μεταφερθεί για τον επόμενο κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να πάρει και άλλη αναβολή για τον Σεπτέμβριο.

Αργεί η επιστροφή στην κανονικότητα

Οι τραπεζίτες αναφερόμενοι στην προσπάθεια που καταβάλλεται για επιστροφή στην κανονικότητα τόνισαν ότι ήδη διαφαίνεται τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα, αλλά η επιστροφή αυτή θα είναι αργή και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από την επίλυση του θέματος με τα κόκκινα δάνεια και την ύπαρξη ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης.

Σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια σημείωσαν ότι η διαδικασία ενεργής διαχείρισης θα πρέπει να επιταχυνθεί και οι περισσότεροι τάχθηκαν υπέρ της πώλησης ή εκχώρησης της σχετικής διαδικασίας σε εξειδικευμένες εταιρίες που έχουν το know how και παράλληλα διαθέτουν τα εργαλεία εκείνα για να πετύχουν τους στόχους τους. Διαφώνησε μόνο ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνάς που είπε πως πρωταρχικός σκοπός θα πρέπει να είναι η ρύθμιση του δανείου και όχι η πώλησή του. Ο Φ. Καραβίας από την Eurobank σημείωσε ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί από την εποπτική αρχή είναι τόσο αυστηροί και ο χρόνος επίτευξης περιορισμένος που είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς την πώληση δανείων σε funds

Από την πλευρά του ο Β. Ράπανος σχολίασε ότι πλέον έχουμε περάσει από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» στο «κρατήστε εσείς (οι τράπεζες) τα σπίτια και μην τα δίνεται στα funds».

Τέλος στην ίδια εκδήλωση μίλησε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ο οποίος είπε ότι ήδη φαίνονται τα πρώτα αχνά σημάδια ανάκαμψης στην τραπεζική αγορά και μετά από οκτώ χρόνια ο ρυθμός δανειοδότησης είναι θετικός.