Κοινή εκδήλωση ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. και Σ.Β.Β.Ε.

Κοινή εκδήλωση ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. και Σ.Β.Β.Ε.

Εκδήλωση με κύριο θέμα συζήτησης τη λειτουργία της ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης και τον κλάδο της βιομηχανίας στη Βόρεια Ελλάδα διοργάνωσαν από κοινού η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. και ο Σ.Β.Β.Ε., με την παρουσία εκπροσώπων εγκατεστημένων επιχειρήσεων στη ΒΙ.ΠΕ.Θ. και θεσμικών φορέων της κεντρικής διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων ο Γ. Γ. Βιομηχανίας Ε. Ζαφείρης.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, βασικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής της ομάδας στρατηγικού σχεδιασμού της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Νίκος Χριστοδουλάκης, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Βρασίδας Ζάβρας και ο Πρόεδρος του Σ.Β.Β.Ε. Αθανάσιος Σαββάκης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε στη νέα βιομηχανική πολιτική στην Ευρώπη, αλλά και στο επενδυτικό κενό που παρουσιάζεται στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ανέδειξε τη σημαντική απόκλιση επενδύσεων μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης, που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα ύφεσης και μεγάλης ανεργίας, και υπογράμμισε πως η συστηματική προσπάθεια για επιστροφή στην επενδυτική κανονικότητα πρέπει να καθορίσει το οικονομικό πρότυπο τις χώρας για τις επόμενες δεκαετίες.

Παράλληλα, τόνισε την ευκαιρία που παρουσιάζει η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση (Industry 4.0) που βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνώς, αλλά και την ανάγκη για ταχεία προσαρμογή του ελληνικού βιομηχανικού μοντέλου στα ευρωπαϊκά πρότυπα και την σκοπιμότητα επανασύστασης του Υπουργείου Βιομηχανίας, ώστε να συντονίζονται αποτελεσματικά όλες οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες.

Κεντρικό ρόλο στην εκδήλωση είχε η συζήτηση πάνελ που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων εγκατεστημένων επιχειρήσεων, του Γ.Γ. Βιομηχανίας και της διοίκησης της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., μέσω της οποίας αναδείχθηκε ο ρόλος που διαδραματίζουν η ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης και ευρύτερα η περιοχή της Βόρειας Ελλάδας ως καταλύτες για μια Ισχυρή και Ανταγωνιστική Βιομηχανία.

Κατά τη διάρκεια του πάνελ, οι συμμετέχοντες έθιξαν ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της ΒΙ.ΠΕ.Θ. και των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, τη σημαντική επένδυση της ΕΤΒΑ, συνολικού ύψους €5 εκατ., για την αναβάθμιση της Μονάδας Καθαρισμού Αποβλήτων της ΒΙ.ΠΕ.Θ., όπως επίσης και τη σημασία της εγκατάστασης βιομηχανικών μονάδων σε Οργανωμένους Υποδοχείς Δραστηριοτήτων για την ορθή χωροταξική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης.