Κλωτσάνε παρακάτω το τενεκεδάκι του νέου υπερ-Ταμείου…

Κλωτσάνε παρακάτω το τενεκεδάκι του νέου υπερ-Ταμείου…

Του Γιώργου Φιντικάκη

Ένα μέρος της κυβέρνησης είναι βουτηγμένο στα εσωκομματικά με το συνέδριο, άλλοι κολυμπούν στη θάλασσα του Brexit. Κάπως έτσι μια σειρά από εκκρεμότητες που απαιτούσαν τα προαπαιτούμενα για το τέλος Ιουνίου πάνε πίσω, παίρνουν παράταση για αργότερα, και ανάμεσά τους και οι αποφάσεις για τα πρόσωπα του νέου υπερ-Ταμείου.

«Η επιλογή θα καθυστερήσει, είναι σε πολύ αρχικό ακόμη στάδιο η διαδικασία, θέλουμε χρόνο», έλεγαν χθες πηγές από το περιβάλλον του Ευκλείδη Τσακαλώτου, για να έρθει το απόγευμα η επιβεβαίωση από τις Βρυξέλλες ότι «θα χρειασθούν ακόμη 2-3 ακόμη εβδομάδες». Ο λόγος για τα πέντε πρόσωπα που θα κληθούν να στελεχώσουν το πρώτο επίπεδο διοίκησης του νέου υπερ-Ταμείου, το λεγόμενο Εποπτικό Συμβούλιο, εκ των οποίων τα τρία θα προέρχονται από την ελληνική πλευρά και τα δύο, ανάμεσα στα οποία και ο πρόεδρος, από τους θεσμούς.

Στο υπουργείο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γράφει και σβήνει ονόματα, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται να του βγαίνει η εξίσωση: Το μεγάλο ερωτηματικό των επόμενων 99 ετών παραμένει ερωτηματικό και απαντήσεις θα πάρει μόνο από τα πρόσωπα που θα αναλάβουν να το στελεχώσουν.

Τα πρόσωπα είναι αυτά που θα δώσουν και το στίγμα για το τελικό σχήμα που θα λάβει, καθώς και για το αν θα πρόκειται για έναν ακόμη βάλτο φιλοξενίας δεκάδων χιλιάδων κρατικών ακινήτων, όπως συνέβη στο παρελθόν με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου ή όχι.

Αλλά αφενός συντονισμένη συζήτηση για τα ονόματα γύρω από ένα τραπέζι μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης δεν έχει ακόμη γίνει, αφετέρου κάποιες πρώτες κρούσεις από αμφότερες τις πλευρές προς συγκεκριμένους υποψηφίους, δεν ευοδώθηκαν. Επομένως, το θέμα παίρνει παράταση για τα μέσα Ιουλίου και βλέπουμε.

Δεν πάνε πάντως πολλές ημέρες από τότε που πηγές του Μαξίμου διέρρεαν πως ανάμεσα στα ονόματα που έχουν ακουστεί, δύο μόνο φαίνεται πως συγκεντρώνουν θετικές εκτιμήσεις, με το σκεπτικό ότι τόσο το πολιτικό όσο και τεχνοκρατικό τους πρόσημο ταιριάζει με το προφίλ που θέλει να δώσει η κυβέρνηση στο νέο οργανισμό.

Το ένα όνομα ήταν της προέδρου της Εθνικής Τράπεζας Λούκας Κατσέλη, και το άλλο του πρώην εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Μπομπ Τράα. Δίχως να είναι ακόμη σαφές αν η Κατσέλη θα παραμείνει στην Εθνική, μέχρι πρότινος τουλάχιστον στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού, το προφίλ της θεωρούνταν ότι δένει με το όραμα της κυβέρνησης για το νέο Ταμείο. Οι πολιτικές της καταβολές από το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ βοηθούσαν, λένε, προς αυτή την κατεύθυνση, όπως και το γεγονός ότι ανήκει σε ένα χώρο που πρεσβεύει την ήπια αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων, και όχι την απευθείας πώλησή τους.

Στη περίπτωση του Ολλανδού, το όνομά του για τη θέση του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου είχε πέσει στο τραπέζι από τους δανειστές. Σύμφωνα πάντα με πηγές του Μαξίμου, η κυβέρνηση φαινόταν να βλέπει με θετικό μάτι το σοσιαλδημοκράτη Τράα, καθώς θεωρείται άνθρωπος μετριοπαθής, και πάντως πιο ευέλικτος σε θέματα αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας απ' ότι ο Τόμσεν («που είτε τον αγαπάς, είτε τον μισείς», όπως χαρακτηριστικά λένε πηγές του Μαξίμου). Δεν σημαίνει αυτό φυσικά ότι όταν η συζήτηση μπει στην τελική ευθεία, μια τυχόν υποψηφιότητα Τράα και το γεγονός ότι προέρχεται από το ΔΝΤ δεν μπορεί να προκαλέσει ενδοκυβερνητικές τριβές και διαφωνίες.

Το κρίσιμο φυσικά ερώτημα δεν αφορά τις κυβερνητικές προτιμήσεις παρά το στίγμα που θα θελήσουν να δώσουν οι ίδιοι οι δανειστές στο Ταμείο. Αν επιδιώξουν να τοποθετήσουν ανθρώπους προσανατολισμένους στην «εδώ και τώρα πώληση» περιουσιακών στοιχείων, τότε λογικά θα προτείνουν άτομα που διαπνέονται από πνεύμα ΔΝΤ. Άνθρωποι ωστόσο που συμμετείχαν στις σκόρπιες και αποσπασματικές μέχρι τώρα κουβέντες μαζί τους για τα πρόσωπα, επικαλούνται μία μεταξύ αστείου και σοβαρού συζήτηση ότι «δεν μπορούμε εμείς να βάλουμε από τη μια πλευρά τον Τόμσεν και εσείς από την άλλη πλευρά τον Λαφαζάνη». Όπως και να έχει, ακούγεται αρκετά λογικό να προτιμηθούν για τις δύο θέσεις των «ξένων», πρόσωπα που να γνωρίζουν καλά την ελληνική πραγματικότητα.

Κάπου εκεί βρίσκεται προς το παρόν η συζήτηση για τα ονόματα. Τελικές κουβέντες δεν έχουν ακόμη γίνει, η συζήτηση φαίνεται να βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, ωστόσο όσο καθυστερεί η επιλογή, πάει πίσω όλο το εγχείρημα του υπερ-Ταμείου, τη γρήγορη σύσταση του οποίου ήθελαν τόσο πολύ οι Γερμανοί.

Το πιθανότερο είναι πως λόγω του Brexit ουδείς αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες ασχολείται με τα της Ελλάδας, και έτσι μια σειρά από εκκρεμότητες του Ιουνίου θα φορτωθούν στον Ιούλιο και πάει λέγοντας. Θυμίζουμε πάντως ότι ο νόμος για το υπερ-Ταμείο έλεγε ότι αμέσως μόλις στελεχωθεί το Εποπτικό Συμβούλιο, θα πρέπει να επιλέξει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο και θα πρέπει να είναι λειτουργικό τους πρώτους μήνες του Σεπτεμβρίου, οπότε και θα μεταβιβαστεί στο Ταμείο η δεύτερη «φουρνιά» κρατικών επιχειρήσεων.

Άλλωστε «ταμείο» για όλα τα παραπάνω θα κάνει η τρόικα το Σεπτέμβριο, και όλα δείχνουν ότι έως τότε τα χρονοδιαγράμματα του νόμου θα έχουν όλα πάει πίσω.