Κλείνει ο κύκλος του ψέματος για τον ΕΝΦΙΑ

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018, 14:15
-A +A
Κλείνει ο κύκλος του ψέματος για τον ΕΝΦΙΑ

Με την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ και τη βεβαίωση 3,093 δισ. ευρώ στα φυσικά και στα νομικά πρόσωπα της χώρας ολοκληρώνεται και ο κύκλος του ψέματος για τη σημερινή κυβέρνηση.

Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, «υπογράφουν» τα τελευταία ειδοποιητήρια επί της δικής τους διακυβέρνησης και φυσικά προκύπτει πλέον στην πράξη ότι ο «άδικος φόρος που δεν διορθώνεται αλλά καταργείται» κρατήθηκε και στη θέση του αλλά και στο ύψος του. Το μόνο που μπορεί πλέον να κάνει η σημερινή κυβέρνηση για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ενός εκ των μεγαλύτερων πολιτικών ψεμάτων της περιόδου (την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάστασή του από έναν φόρο περιουσίας) είναι να καταφύγει και πάλι στις υποσχέσεις για ελαφρύνσεις από την επόμενη χρονιά με ένα «πακέτο» όμως το οποίο δεν θα περνά τα 100-200 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στο σενάριο, το 2019 να γίνει νωρίτερα η βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ ώστε οι ιδιοκτήτες να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερες δόσεις, μάλλον θα πρέπει να το ξεχάσουμε. 

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως η κυβέρνηση θα στείλει νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ τον Μάρτιο του 2019, δηλαδή δύο μήνες πριν από τις εκλογές, όταν οι ιδιοκτήτες μόλις θα έχουν καθαρίσει με τον ΕΝΦΙΑ του 2018 τον Ιανουάριο.

Τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί άλλο ένα ακόμη «βατερλό» για την σημερινή κυβέρνηση η οποία σήκωσε πολύ ψηλά τον πήχη τάζοντας ακόμη και κατάργηση του φόρου με μεταφορά των βαρών στους μεγαλοϊδιοκτήτες για να καταφέρει τελικώς να τους «φορτώσει» αθροιστικά φορολογικά βάρη 12,67 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015-2018.

Οι μειώσεις που αποτυπώνονται είναι πολύ περιορισμένες από έτος σε έτος και σχετίζονται περισσότερο με το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να μειώσει δύο φορές τις τιμές ζώνης λόγω της κατάρρευσης των τιμών στην κτηματαγορά, παρά στην όποια απόφαση να περιοριστούν τα φορολογικά βάρη.

Έτσι:

1. Το 2015, βεβαιώθηκαν 3,25 δισ. ευρώ: 2,825 δις. ευρώ σε φυσικά πρόσωπα και 424 εκατ. ευρώ σε νομικά πρόσωπα με τον συμπληρωματικό φόρο να ανέρχεται στα 574 εκατ. ευρώ.

2. Το 2018, όπως προκύπτει από τα χθεσινά στοιχεία, βεβαιώθηκαν 3,093 δις. ευρώ: 2,642 δις. ευρώ σε φυσικά πρόσωπα και 450 εκατ. ευρώ σε νομικά πρόσωπα με τον συμπληρωματικό φόρο να ανέρχεται στα 620 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή, σε μια τετραετία ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, το συνολικό ποσό της βεβαίωσης μειώθηκε κατά 157 εκατ. ευρώ αλλά ο συμπληρωματικός φόρος αυξήθηκε κατά 45 εκατ. ευρώ. Και αυτή η μείωση είναι αποτέλεσμα της οριζόντιας μείωσης που έγινες στις αντικειμενικές αξίες το 2016 και στη νέα διόρθωση των τιμών ζώνης που έγινε τον περασμένο Ιούνιο.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 17/07/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα