Κλειδώνουν το απόγευμα οι προσφορές- Νίκας και Δωδώνη στους διεκδικητές

Κλειδώνουν το απόγευμα οι προσφορές- Νίκας και Δωδώνη στους διεκδικητές

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Με τουλάχιστον δύο ισχυρά επιχειρηματικά ονόματα ενδιαφερόμενων κλείνει απόψε σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr ο κύκλος της υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών για την εταιρεία Creta Farms και ανοίγει ο επόμενος που έχει να κάνει με τη διάσωση της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

Παρά τις σοβαρές αντιξοότητες και τα εμπόδια που έχουν προκύψει για την Creta Farms, το brand της εταιρείας παραμένει επαρκώς ισχυρό, ως θέλγητρο για τους υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές. Και σύμφωνα με τις πληροφορίες του Liberal.gr σήμερα το απόγευμα, θα κατατεθούν τελικώς οι μη δεσμευτικές προσφορές ενδιαφέροντος στη διαδικασία που «τρέχει» η Ernst&Young, σύμφωνα με το MOU που είχε υπογραφεί το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μεταξύ των επενδυτών που θα καταθέσουν προσφορά, περιλαμβάνεται η πλευρά του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου της Chipita, με το ενδιαφέρον να εκδηλώνεται μέσω της αλλαντοβιομηχανίας Nikas την οποία έχει εξαγοράσει ο ίδιος. Πληροφορίες φέρουν μεταξύ των ενδιαφερόμενων και την εταιρεία Strategic Initiatives Foods η οποία ελέγχει τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη.

Μένει να καταγραφεί εάν προσφορές θα υποβάλουν και οι άλλοι επενδυτές που έχουν εκδηλώσει προφορικά ενδιαφέρον κατά το παρελθόν και στους οποίους περιλαμβάνεται η VNK Capital (συμφερόντων της οικογένεια Κάτσου), το fund HIG, η Virtus Partners (fund υπό τον Λ. Παπακωνσταντίνου), η Optima (του Στ. Παντελιάδη) αλλά και ο  Θεόδωρος Δουζόγλου.

Στόχος της διαδικασίας της Ε&Υ είναι να καταλήξει σε προτιμητέο επενδυτή μέσα στο μήνα ώστε να υποβάλει σχέδιο διάσωσης που κατά τις σχετικές πληροφορίες περιλαμβάνει και την υπαγωγή της Creta στο άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα. Κατά τη διαδικασία αυτή θα δημιουργηθεί νέα εταιρεία, στην οποία θα μεταβιβασθεί το ενεργητικό της  Creta Farms και ίσως και μέρος των υποχρεώσεών της.

Σε κάθε περίπτωση τα «αγκάθια» για τη διαδικασία θα είναι το ύψος του «κουρέματος» των υποχρεώσεων της Creta Farm (που από τους περισσότερους διεκδικητές καταγράφονται ως απαίτηση σε επίπεδα του 70-80%) αλλά και η σημαντική μείωση του προσωπικού.

Πάντως η διαδικασία, μετά τις δύο προηγούμενες αναβολές σε ότι αφορά τις προσφορές, έχει μείνει πίσω τουλάχιστον 15 ημέρες, διαμορφώνοντας την επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες. Το ίδιο συμβαίνει και με την ενεχυρίαση των μετοχών των αδελφών Δομαζάκη, η οποία αν και έχει συμφωνηθεί δεν έχει ολοκληρωθεί διαδικαστικά. Την κατάσταση έχουν περιπλέξει και οι Γενικές Συνελεύσεις των τελευταίων ημερών, από τις οποίες έχει προκύψει η εικόνα… δύο διοικήσεων για την εταιρεία.