«Κλέβει» και στο επιτόκιο το Δημόσιο - Με 3% οι τόκοι για καθυστερήσεις στις επιστροφές

«Κλέβει» και στο επιτόκιο το Δημόσιο - Με 3% οι τόκοι για καθυστερήσεις στις επιστροφές

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Όχι απλά καθυστερεί η ελληνική κυβέρνηση, περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να επιστρέψει τις οφειλές της στους προμηθευτές του ελληνικού Δημοσίου, αλλά προχώρησε και στη μείωση του επιτοκίου. Πρόκειται για το επιτόκιο υπερημερίας που υποχρεώνει η ΕΕ τα κράτη - μέλη να δίνουν στους προμηθευτές, εφόσον οι οφειλές εξοφλούνται μετά την πάροδο 90 ημερών.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προχώρησε στη μείωση κατά 50% του επιτοκίου υπερημερίας, με το οποίο βαρύνεται, όπως αναφέρει η σχετική διάταξη που ενσωματώθηκε στο πολυνομοσχέδιο της περασμένης Παρασκευής για τον αιγιαλό.

Πρόκειται για το άρθρο 45 του πολυνομοσχεδίου, σύμφωνα με το οποίο το Δημόσιο δεν θα καταβάλει πλέον τόκο 6% ως ποινή για την καθυστερημένη εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών (πάνω από 90 ημέρες) αλλά μόλις 3%, όταν φορολογούμενοι και επιχειρήσεις πληρώνουν για ανάλογη καθυστέρηση 8,76%.

Επί της ουσίας οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα πληρώνουν τριπλάσιο επιτόκιο, από αυτό του Δημοσίου και το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες δεν το έχει εισπράξει σήμερα κάποιος φορολογούμενος – επιχειρηματίας.

Σημειώνεται ότι τα «φέσια» του Δημοσίου ανέρχονται σε 2,149 δισ. ευρώ και από το δραστικό «κούρεμα» στο επιτόκιο το όφελος του προϋπολογισμού από τους τόκους ανέρχεται σε τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή έβγαλε η κυβέρνηση από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί τη διετία 2016-2017.