Κλ. Ρέγκλινγκ: Δεν υπάρχει περιθώριο για πλήρη αναστολή της περικοπής των συντάξεων

Κλ. Ρέγκλινγκ: Δεν υπάρχει περιθώριο για πλήρη αναστολή της περικοπής των συντάξεων

«Αγκάθι» στις επιθυμίες της κυβέρνησης για τη μη περικοπή των συντάξεων αποτελούν οι δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος μίλησε για μερική περικοπή των συντάξεων και όχι κατάργηση της σχετικής διάταξης. 

Παρόλο που υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, αυτός δεν επαρκεί για τη διατήρηση των συντάξεων στα σημερινά επίπεδα, είπε ο Κλ. Ρέγκλινγκ, δυσχαιρένοντας το εσωτερικό της κυβέρνησης και κυρίως τον πρωθυπουργό, ο οποίος το προηγούμενο σαββατοκύριακο έκανε λόγο για έγκριση του προσχεδίου του προϋπολογισμού από την Κομισιόν, υπονοώντας ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις.

«Παρόλο που υπάρχει δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα φέτος, δε θα είναι αρκετά μεγάλος για να μην εφαρμοστούν τελείως οι περικοπές των συντάξεων που έχουν συμφωνηθεί» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ESM. 

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», σε ερώτηση για το πότε θα συμβούλευε την Ελλάδα να βγει στις αγορές ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι «είμαστε σε στενή επαφή με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, έχουμε προσφέρει και τεχνική βοήθεια αλλά στο τέλος είναι δική τους απόφαση».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να βγουν στις αγορές για δύο χρόνια, υπάρχει χρόνος» και τόνισε ότι μπορούν να δουν πως αναπτύσσονται οι αγορές. Αυτή την στιγμή τα επιτόκια είναι υψηλότερα από ότι πριν από μερικά χρόνια και αυτό εξαρτάται από το τι συμβαίνει στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Τουρκία. 

«Είναι αρκετά επαγγελματίες» είπε ο κ. Ρέγκλνγκ για τον ΟΔΔΗΧ προσθέτοντας ότι είναι σίγουρος ότι θα πάρουν τις σωστές αποφάσεις.

Παράλληλα, ο Κλ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η Ιταλία δεν είναι η επόμενη Ελλάδα. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι τα δημοσιονομικά σχέδια της Ιταλίας προκαλούν ανησυχία, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος για πανικό καθώς η μετάδοση μέχρι στιγμής στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει υπάρξει «πολύ περιορισμένη».

Τέλος, προειδοποίησε για τα αυξανόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιταλικές τράπεζες λόγω των υψηλότερων αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων, αλλά υπογράμμισε ότι τα τραπεζικά προβλήματα της χώρας είναι διαφορετικά από αυτά που βίωσαν οι ισπανικές τράπεζες, όταν η Μαδρίτη ζήτησε τη στήριξη του ESM το 2012. Πρόσθεσε ότι «μια ή δύο» ελληνικές τράπεζες επλήγησαν μερικώς από τη μετάδοση από την Ιταλία, αλλά είπε τα προβλήματα σε αυτές τις τράπεζες, ήταν επίσης αποτέλεσμα των πολύ υψηλών επιπέδων μη εξυπηρετούμενων δανείων.