Ρίσκο δημοσιονομικού εκτροχιασμού λόγω παροχών

Ρίσκο δημοσιονομικού εκτροχιασμού λόγω παροχών

Τη δυσαρέσκειά του για τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης χωρίς να συνεργαστεί με τον ESM, εξέφρασε ο επικεφαλής του μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ, επαναλαμβάνονται τις έντονες ανησυχίες των θεσμών για το αν είναι εφικτό να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% μετά τις παροχές του Αλ. Τσίπρα.

Ειδικότερα, σχολιάζοντας την έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική οικονομία, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι «πιστεύουμε πως υπάρχει μεγάλο ρίσκο και να μην πιάσει τους στόχους της η Ελλάδα», επισημαίνοντας ωστόσο ότι λαμβάνει υπόψιν του και τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης που επιμένει ότι οι στόχοι στο τέλος του έτους θα έχουν επιτευχθεί.

Ο ίδιος εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές δεν συμβουλεύτηκαν τους θεσμούς όχι μόνο πριν ψηφίσουν τις παροχές, αλλά και την ακύρωση της νομοθεσίας που είχε ψηφιστεί για την διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

«Είναι λυπηρό και έγινε χωρίς χωρίς διαβούλευση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι και  η αλλαγή του νόμου για το ταμείο επενδύσεων έγινε χωρίς την συμβολή των θεσμών, κάτι που όπως είπε συνιστά παραβίαση της συμφωνημένης διαδικασίας.

Τέλος, ο ίδιος ανέφερε ότι θα επανέλθει στα θέματα αυτά στην καινούργια κυβέρνηση η οποία θα κληθεί να τα αντιμετωπίσει.