Κλ. Ρέγκλινγκ: Προφανώς η επιτήρηση της Ελλάδας θα είναι αυστηρότερη

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018, 13:07
-A +A
Κλ. Ρέγκλινγκ: Προφανώς η επιτήρηση της Ελλάδας θα είναι αυστηρότερη

Προφανώς η επιτήρηση που θα έχει η Ελλάδα μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα θα είναι αυστηρότερη λόγω του ύψους των δανείων και της ελάφρυνσης του χρέους, ανέφερε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Όπως μετέδωσε η «Καθημερινή», ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε την ανάγκη για προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις επισημαίνοντας ότι «καθώς η Ελλάδα μπαίνει στους τελευταίους δύο μήνες του προγράμματος, πρέπει να μείνει σταθερή στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και μετά το πρόγραμμα».

«Η δέσμευση για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι ουσιώδης. Πρέπει να αποφασίσει βεβαίως και το Eurogroup για τα μέτρα ελάφρυνσης στο χρέος. Τα παραπάνω πεδία είναι προϋπόθεση για την επιστροφή της χώρας στις αγορές και για να υπάρξει μία καλή ποιοτικά γκάμα επενδυτών. Μόνο όταν υπάρξουν όλα αυτά η Ελλάδα θα μπορέσει να πείσει τους επενδυτές», είπε, προειδοποιώντας ότι «η πρόσβαση στις αγορές είναι πολύ ευάλωτη και οι επενδυτές μπορεί να αποθαρρυνθούν μετά το πρόγραμμα».

Ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε επίσης ότι «οι μεταρρυθμίσεις είναι σε όλον τον κόσμο μη ελκυστικές» προσθέτοντας όμως ότι «η αξιοπιστία έναντι των αγορών, εφόσον ένα κράτος θέλει να συνεχίσει να παρουσιάζει ανάπτυξη, απαιτεί δημοσιονομική σύνεση».

Αναφερόμενος στα ζητήματα του χρέους ο κ. Ρέγκλινγκ έκανε λόγο για «ενδεχόμενη περαιτέρω ελάφρυνση», επισημαίνοντας ότι τo Eurogroup μπορεί να αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα «για κάποια επιπλέον μέτρα στο χρέος».

«Ακόμη και χωρίς ελαφρύνσεις στο χρέος η τελευταία πληρωμή έχει προγραμματιστεί για το 2059... Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται μία διεξοδική ανάλυση βιωσιμότητας. Είναι το περιβάλλον προφανώς αβέβαιο όταν εξετάζεις τόσο μακρινούς ορίζοντες. Γι' αυτόν τον λόγο είχε ειπωθεί ότι μετά το τέλος του προγράμματος η Ευρώπη θα είναι έτοιμη να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας. Εφόσον θα παραστεί ανάγκη θα συνδράμει και πάλι η Ευρώπη. Δεν μπορούμε να καλύψουμε τα πάντα σήμερα», ξεκαθάρισε.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε τέλος αισιόδοξος για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ λέγοντας ότι το απόγευμα θα ληφθεί η σχετική απόφαση του ESM.

Διαβάστε ακόμα:

- B. Ντομπρόβσκις: Mεταμνημονιακή επιτήρηση για να μείνει σε μεταρρυθμιστική τροχιά η Ελλάδα

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 24/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα