Κίτρινη «κάρτα» από Paulson στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Κίτρινη «κάρτα» από Paulson στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Επιστολή προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με την οποία εκφράζει δυσφορία για την προσπάθεια του Ταμείου να απομακρύνει τον κ. Άνθιμο Θωμόπουλο από τη θέση του διευθύνοντος Συμβούλου της Τρ. Πειραιώς, απέστειλε σύμφωνα με τους Financial Times η διοίκηση της Paulson&Co.

Το hedge fund του δισεκατομμυριούχου John Paulson, εκ των μεγαλύτερων επενδυτών των ελληνικών τραπεζών, έστειλε την επιστολή με αφορμή δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι το ΤΧΣ ζήτησε την παραίτηση του κ. Θωμόπουλου.

Στην επιστολή, η διοίκηση του hedge fund αναφέρει ότι το ΤΧΣ, ως μέτοχος μειοψηφίας στην Τρ. Πειραιώς, με ποσοστό 25% και μία θέση στο Δ.Σ., «δεν θα ήταν δυνατό» να έχει την δυνατότητα να ζητήσει παραίτηση του CΕO της τράπεζας.

Όπως σχολιάζουν οι FT, υπάρχουν υποψίες πως πίσω από την κίνηση του ΤΧΣ, την οποία επιβεβαιώνουν δύο ακόμα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, υπάρχει ανάμιξη της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται πως σχετική συζήτηση πάνω στο ζήτημα φέρεται έγινε και κατά τη διάρκεια του χθεσινού Eurogroup, το οποίο σύμφωνα με τον δημοσιογράφο των FT, Peter Spiegel, εξέφρασε την αντίθεσή του στην πολιτικοποίηση των διορισμών στα ΔΣ των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τους FT, η διοίκηση της Paulson δηλώνει «πεπεισμένη πως το ΤΧΣ δεν θα μπορούσε να διατυπώσει οποιοδήποτε τέτοιο αίτημα παραίτησης κατ' εντολή οποιουδήποτε μέλους της κυβέρνησης, καθώς αυτό θα συνιστούσε ευθεία παραβίαση των νόμων που διέπουν τη λειτουργία του ΤΧΣ και, συγκεκριμένα, την ανεξαρτησία του από πολιτικές παρεμβάσεις».