Κίνητρα για ηλεκτρονικές συναλλαγές σχεδιάζει η κυβέρνηση

Κίνητρα για ηλεκτρονικές συναλλαγές σχεδιάζει η κυβέρνηση

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να αυξήσουν τη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών σκοπεύει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών ώστε να τονωθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού. Στο σχέδιο που αναμένεται στα μέσα Οκτωβρίου στη Βουλή θα συμπεριληφθούν 4 άρθρα για το πλαστικό χρήμα που θα οδηγήσουν στην αύξηση των εσόδων με στόχο να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. 

Οι θεσμοί όπως φαίνεται βλέπουν δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους συνεπεία των ελαφρύνσεων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ. Αν και η κυβέρνηση υπολογίζει τις παρεμβάσεις στο ποσό του 1 δισ. ευρώ οι δανειστές εκτιμούν ότι ξεπερνούν τα 1,2 δισ. ευρώ. 

Προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές το οικονομικό επιτελείο κατέθεσε προτάσεις ισοδύναμων μέτρων τα οποία δεν είναι εισπρακτικά δηλαδή, αύξηση φόρων αλλά ούτε και συρρίκνωση των δαπανών. Θα είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα όπως για παράδειγμα  η γενικευμένη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών. 

Επί της ουσίας οι συζητήσεις με τους θεσμούς για τον προϋπολογισμό του 2020 κινήθηκαν χθες σε τρία επίπεδα. άξονες. Πρώτον το μακροοικονομικό, όπου επιχειρείται η ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών επιδόσεων με τα σημερινά δεδομένα. Αστάθμητοι παράγοντες παραμένουν οι 120 δόσεις καθώς και η πορεία του ΦΠΑ. Όπως ανέφερε το υψηλόβαθμο στέλεχος αν συνεχισθεί η καλή πορεία του ΦΠΑ θα είναι κάτι ιδιαίτερα θετικό το οποίο όμως δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε την παρούσα στιγμή.  Δεύτερον, συζητήθηκαν τα μέτρα Μητσοτάκη, ή διαφορετικά γίνεται ποσοτικοποίηση στο πακέτο της κυβέρνησης για το 2020. Και τρίτον τα ισοδύναμα τα οποία θα αφορούν μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα.  

Αν και υψηλόβαθμο στέλεχος διέψευσε ότι θα αυξηθούν οι ζητούμενες αποδείξεις για το χτίσιμο του αφορολόγητου, το σχέδιο παραμένει στο τραπέζι και αναμένεται οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ. Παράλληλα εξετάζεται η μείωση των μετρητών στις συναλλαγές των φορολογούμενων. Σήμερα το όριο είναι τα 500 ευρώ και εξετάζεται η μείωση τους στα 400 ευρώ ενδεχομένως και χαμηλότερα. 

Και όπως όλα δείχνουν ο σημαντικότερος μήνας για την εκτέλεση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού είναι ο Σεπτέμβριος (πρέπει να συγκεντρωθούν έσοδα της τάξεως των 5 δισ. ευρώ από φόρους) καθώς θα κρίνει το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και εν τέλει τις ελαφρύνσεις του επόμενου έτους. Τα σημάδια είναι θετικά και δείχνουν ότι έχουν«τσιμπήσει» οι εισπράξεις από  ΦΠΑ και απομένει να διαπιστωθεί εάν θα καταβληθεί εντός προθεσμίας η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και αν θα αυξηθεί η εισπραξιμότητα στο ΕΝΦΙΑ μετά τις μειώσεις κατά 22% μεσοσταθμικά.

Ειδικότερα:

Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: Τα φυσικά πρόσωπα καλούνται να πληρώσουν την δεύτερη δόση του φόρου που φθάνει τα 1,1 δισ. ευρώ. 

ΕΝΦΙΑ: H τελική εκκαθάριση έδειξε ότι ο φόρος είναι μειωμένος  κατά 575,2 εκατ. ευρώ μετά τη μείωση του έως 30% που περιλαμβάνεται στα νέα εκκαθαριστικά.

Το 2018 η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ έδειξε συνολικό ποσό φόρου 3,093 δισ. ευρώ, ενώ εφέτος, μετά τη μείωση του από την κυβέρνηση, τα εκκαθαριστικά που είδαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων δείχνουν σύνολο φόρου 2,539 δισ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ (καταβάλλεται σε πέντε δόσεις) θα φέρει στα ταμεία του δημοσίου περισσότερα από 550 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι φέτος 1.317.767 φορολογούμενοι καταβάλλουν μειωμένο κατά 50% ΕΝΦΙΑ ενώ πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κερδίζουν 65.571 ιδιοκτήτες ακινήτων (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άτομα με αναπηρία).