Κίνηση - ματ από την οικογένεια Καλλιτσάντση στην Ελλάκτωρ

Κίνηση - ματ από την οικογένεια Καλλιτσάντση στην Ελλάκτωρ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Ενισχύεται σημαντικά η θέση της οικογένειας Καλλιτσάντση στη μάχη για τη διεκδίκηση της Ελλάκτωρ, μετά την εξαγορά ολόκληρου του ποσοστού του 4ου μεγαλύτερου μετόχου της εταιρείας, του fund Amber Capital.

Η οικογένεια Καλλιτσάντση εξαγόρασε το πακέτο 5,2% της Amber Capital, και πλέον ελέγχει το 22,7% της Ελλάκτωρ, έναντι συνολικά 22,4% της πλευράς Λ. Μπόμπολα- Δ. Κούτρα (15% έχει ο πρώτος, και 7,4% ο Δ. Κούτρας).

Στην πράξη η πλήρης αποχώρηση της Amber Capital από την Ελλάκτωρ και η εξαγορά του ποσοστού της από την οικογένεια Καλλιτσάντση, ανατρέπει τις μετοχικές ισορροπίες στην εταιρεία. Στέλνει ταυτόχρονα ένα μήνυμα ότι η προσπάθεια της πλευράς Καλλιτσάντση να συσπειρώσει γύρω της όσο περισσότερους από τους ξένους θεσμικούς, που ελέγχουν συνολικά το 30% της εταιρείας, φέρνει αποτελέσματα.

Τα υπόλοιπα funds που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ είναι τα General Investments Europe, Vanguard Group, Global X Managemnt, Alpha Asset Management AEDAK. Συνολικά η εξαγορά του πακέτου της Amber Capital, αφορούσε 9.300.196 μετοχές, έγινε σε αξία 19,95 εκατ. ευρώ, με τιμή μετοχής τα 2,15 ευρώ. Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω, η μετοχή της Ελλάκτωρ έκλεισε με άνοδο 4,33%, στα 2,07 ευρώ.

Πρόταση για αναβολή της αυριανής Γ.Σ. της Ελλάκτωρ

Δεδομένη θεωρείται πλέον η αναβολή της αυριανής γενικής συνέλευσης της Ελλάκτωρ, μετά από το αίτημα τόσο των Αναστάσιου και Δημήτριου Καλλιτσάντση όσο και του Λεωνίδα Μπόμπολα.

Των αιτημάτων των δύο πλευρών προηγήθηκαν επιστολές από πολλά ξένα funds -που συνολικά ελέγχουν το 30% της εταιρείας- τα οποία ζητούν περισσότερο χρόνο προκειμένου να αποφανθούν για τις από δω και πέρα κινήσεις τους.

Στην πράξη, η μετάθεση για ένα μήνα της Γ.Σ. όπου επρόκειτο να συζητηθεί το αίτημα των αδερφών Καλλιτσάντση για καθαίρεση της σημερινής διοίκησης, επιλογή νέας διοικητικής ομάδας και αλλαγή σελίδας στην Ελλάκτωρ προκειμένου να περάσει σε φάση εξυγίανσης, μεταφράζεται σε ανάσα για την πλευρά Κούτρα - Μπόμπολα. Όπως φαίνεται από τις ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί, αν η συνέλευση διεξαγόταν αύριο, τα δεδομένα θα ήταν σε βάρος των τελευταίων και οι μέτοχοι θα ενέκριναν το αίτημα της πλευράς Καλλιτσάντση.

Η ανακοίνωση των Α. και Δ. Καλλιτσάνση, εκ μέρους της Pemanoaro Ltd, αναφέρει: 

«Λάβαμε γνώση διαφόρων αιτημάτων μετόχων της Ελλάκτωρ ΑΕ στην οποία κατέχουμε σημαντικό ποσοστό μετοχών με κύριο αίτημα να αναβληθεί η Τακτική Γενική Συνέλευση της 29ης Ιουνίου 2018, ώστε να υπάρξει επαρκής χρόνος για την ενημέρωσή τους. 

Σεβόμενοι την επιθυμία των μετόχων, θα προτείνουμε την αναβολή της συζήτησης και λήψης απόφασης επί του συνόλου των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, για την 25η Ιουλίου 2018».

Η ανακοίνωση του Λ. Μπόμπολα: 

«Λάβαμε γνώση διαφόρων αιτημάτων μετόχων της Ελλάκτωρ ΑΕ στην οποία κατέχω σημαντικό ποσοστό μετοχών με κύριο αίτημα να αναβληθεί η Τακτική Γενική Συνέλευση της 29ης Ιουνίου 2018, ώστε να υπάρξει επαρκής χρόνος για την ενημέρωσή τους. 

Σεβόμενος την επιθυμία των μετόχων, θα προτείνω την αναβολή της συζήτησης και λήψης απόφασης επί του συνόλου των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, για την 25η Ιουλίου 2018».

Προς αναβολή και οι Γ.Σ. των ΕΛΤΕΧ Άνεμος ΑΕ και Reds ΑΕ

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων των βασικών μετόχων της Ελλάκτωρ ΑΕ, κ. Λεωνίδα Μπόμπολα και Pemanoaro Limited, σχετικά με την πρόθεσή τους να ανταποκριθούν στο αίτημα μετόχων περί αναβολής της προγραμματισμένης για την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018, τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της, και να ζητήσουν την αναβολή της, ώστε να υπάρξει καλύτερη ενημέρωσή τους επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης αυτής, το διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ ΑΕ θα ζητήσει αντιστοίχως την αναβολή της τακτικής γενικής συνέλευσης 2018 των θυγατρικών της εταιρειών ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος ΑΕ και Reds ΑΕ, που επίσης είναι προγραμματισμένες για αύριο Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018.