Κινεζικό «δώρο» 37 δισ. δολαρίων στον Trump - Παραγγελία 300 αεροσκαφών της Boeing

Κινεζικό «δώρο» 37 δισ. δολαρίων στον Trump - Παραγγελία 300 αεροσκαφών της Boeing

Με μια συμφωνία που εξασφαλίζει πολυετή, αδιάκοπη εργασία στη γραμμή παραγωγής της Boeing, η China Aviation Supplies Holding παρήγγειλε 300 αεροσκάφη αξίας περίπου 37 δισ. δολαρίων από την Boeing, τη στιγμή που ο D. Trump πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με το Bloomberg η συμφωνία περιλαμβάνει 260 αεροσκάφη στενής ατράκτου και 40 αεροσκάφη ευρείας ατράκτου. Εκπρόσωποι της Boeing αρνήθηκαν να παράσχουν λεπτομέρειες για τις αεροπορικές εταιρείες που θα λάβουν τα νέα αεροσκάφη ωστόσο οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες έχουν επιδοθεί σε μπαράζ παραγγελιών καθώς η αεροπορική αγορά της Κίνας αναμένεται να ξεπεράσει εκείνη των ΗΠΑ και να καταστεί η μεγαλύτερη παγκοσμίως μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η συγκεκριμένη συμφωνία έχει μεγάλο ειδικό βάρος, δεδομένου ότι αν και τα αεροσκάφη προορίζονται για εταιρείες, η παραγγελία περνά μέσα από τον έλεγχο της κινεζικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, το κράτος έχει δημιουργήσει την China Aviation Supplies η οποία εξετάζει τις ανάγκες των αεροπορικών εταιρειών και στη συνέχεια θέτει τις παραγγελίες, μοιράζοντας τα αεροσκάφη σε κάθε εταιρεία.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα χρησιμοποιεί την αεροπορική της βιομηχανία για να κάνει διεθνή πολιτική. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του προέδρου Xi Jinping στο Βερολίνο τον Ιούλιο, η Airbus SE ανακοίνωσε ότι κέρδισε παραγγελία ύψους 22 δισ. δολαρίων για την προμήθεια 140 αεροσκαφών από την Κίνα.