Κινεζική… απόβαση για την Εθνική Ασφαλιστική

Κινεζική… απόβαση για την Εθνική Ασφαλιστική

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Με ένα σημαντικό deal που αναμένεται να προκαλέσει αίσθηση, ξεκινάει το 2017, καθώς ξένα funds και διεθνείς ασφαλιστικές παρατάσσονται για να διεκδικήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική ασφαλιστική αγορά μέσω της εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Μέσα στην εβδομάδα θα ξεκινήσει, όπως όλα δείχνουν, και τυπικά η διαδικασία πώλησης της θυγατρικής της ΕΤΕ, με τους ενδιαφερόμενους να… εισέρχονται στο data room για να αποκτήσουν πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά, τότε εκτιμάται ότι η μεγαλύτερη και αρχαιότερη ελληνική ασφαλιστική θα περάσει σε… ξένα χέρια μέσα στον Απρίλιο. Σε ξένα χέρια, διότι οι πιο πιθανοί «μνηστήρες» είναι μεγάλα ξένα funds που επενδύουν στον κλάδο. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr, τα ξένα funds… κατεβαίνουν στη μάχη πιο αποφασισμένα από τις μεγάλες ασφαλιστικές του ευρωπαϊκού κλάδου.

Αξιοσημείωτο δε, είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες, 4 κινεζικά funds βρίσκονται αυτή τη στιγμή μεταξύ των υποψήφιων αγοραστών, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον των Κινέζων για την ελληνική αγορά αλλά και τη γενικότερη δίψα τους για παγκόσμιες επενδύσεις. Μόνο το 2016 οι κινεζικές εταιρείες ξόδεψαν συνολικά για εξαγορές στο εξωτερικό 225 δισ. δολάρια, με το fund Fosun και τον ασφαλιστικό όμιλο Anbang να διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην κινεζική επέκταση.

Το fund Fosun θεωρείται μεταξύ των διεκδικητών της Εθνικής Ασφαλιστικής, όμως το τοπίο θα ξεκαθαρίσει προς το τέλος Φεβρουαρίου όταν αναμένεται να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές. Τότε θα… αποκαλυφθούν οι πραγματικοί ενδιαφερόμενοι.  

Αν και το τελικό τίμημα δύσκολα να φτάσει στα επίπεδα που επιθυμεί η Εθνική Τράπεζα, η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αποτελεί την είδηση της… δεκαετίας για τον κλάδο. Το θέμα του τιμήματος, καθώς και η χρονική διάρκεια της σύμβασης για την αποκλειστική διάθεση προϊόντων bancassurance μέσω της Εθνικής Τράπεζας θα αποτελέσουν τους παράγοντες που θα κρίνουν την επιτυχία του deal για το 75% της εταιρείας.

Στην Εθνική ιδανικά θα ήθελαν ένα ποσό πάνω από 700 εκατ. ευρώ, ενώ συμπληρωματικής αλλά εξαιρετικά μεγάλης σημασίας θα είναι η συμφωνία για τα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα. Πηγές προσκείμενες στη διαδικασία υποστηρίζουν ότι ένα ποσό της τάξης των 500-600 εκατ. ευρώ είναι πιο εφικτός στόχος.

Και αυτό γιατί οι επενδυτές γνωρίζουν ότι η Εθνική δεσμεύεται από το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνήσει με την Κομισιόν, ενώ παράλληλα το διεθνές περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων δεν είναι ευνοϊκό για τις ασφαλιστικές που βλέπουν τα έσοδα από επενδύσεις να μειώνονται αισθητά.

Σε πρώτο χρόνο, οι επενδυτές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την πρώτη ασφαλιστική της χώρας ήταν 11 στον αριθμό, όμως στην πορεία παρέμειναν σχεδόν οι μισοί. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν 4 κινεζικά σχήματα να συμμετάσχουν στη διαδικασία που «τρέχουν» Goldman Sachs και Morgan Stanley, τότε θα πρόκειται για κινεζικό «εμφύλιο».

Ονόματα ακούγονται πολλά, όπως του κινεζικού fund Fosun που αποτελεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα «υποψήφιο» και «ενδιαφερόμενο» για επενδύσεις στη χώρα μας, αλλά και ασφαλιστικών όπως η ολλανδική ΝΝ και η γερμανική Allianz, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής η συμμετοχή τους στη διαδικασία. Στην παρούσα φάση το ενδιαφέρον των μεγάλων ασφαλιστικών δείχνει περιορισμένο.

Οι προοπτικές ανάπτυξης της εγχώριας ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς τα επόμενα χρόνια (4 φορές χαμηλότερη η διείσδυση του κλάδου Ζωής σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο) σε συνδυασμό με το ισχυρό χαρτοφυλάκιο και την κυρίαρχη θέση της Εθνικής Ασφαλιστικής φέρνουν στην αφετηρία της διαδικασίας επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες.

Εκτός από το υψηλό μερίδιο αγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής, η συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα για την προώθηση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων δίνει προστιθέμενη αξία, επιτρέποντας στον πλειοδότη να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελλάδα.

Η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα είναι κερδοφόρα, δεσπόζει στον κλάδο και κυριαρχεί στην αγορά, με μερίδιο άνω του 25% στον κλάδο Ζωής (άνω του 58% στα συνδεδεμένα με επενδύσεις προϊόντα Ζωής) και περίπου 11% στον κλάδο Ζημιών. 

Η επικείμενη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής σηματοδοτεί και μία ακόμη εξέλιξη. Με την Interamerican να έχει περάσει εδώ και πολλά χρόνια στον ολλανδικό όμιλο EUREKO, που στη συνέχεια μετονομάστηκε σε ACHMEA, την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Αγροτικής Ασφαλιστικής από τη γερμανική ασφαλιστική ERGO και την απόκτηση της Eurolife από την καναδική Fairfax του Prem Watsa, η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα αφήσει χωρίς μεγάλη ελληνική εταιρεία την ασφαλιστική αγορά.