Κίνδυνος εκτροχιασμού - Έως 2,5 δισ. ευρώ το κόστος των μέτρων του 2019

Κίνδυνος εκτροχιασμού - Έως 2,5 δισ. ευρώ το κόστος των μέτρων του 2019

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Κινδύνους για την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων κρύβουν οι προεκλογικές εξαγγελίες Τσίπρα, όπως αναφέρει η τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι τους τελευταίους μήνες επί της ουσίας έχουν σταματήσει οι μεταρρυθμίσεις. Τα μέτρα του 2019 που ψηφίσθηκαν δημιουργούν κενό 1% του ΑΕΠ, το οποίο μπορεί να φτάσει και έως το 1,4% του ΑΕΠ (2,5 δισ. ευρώ), κυρίως εξαιτίας των ρυθμίσεων των χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.

Μάλιστα για τη ρύθμιση της εφορίας οι δανειστές είναι ιδιαίτερα επικριτικοί. Οι προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων δείχνουν ότι η έγκριση των δημοσιονομικών μέτρων στις 15 Μαΐου 2019 θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη του συμφωνηθέντος πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και μετά. 

Το μέγεθος θα εξαρτηθεί από τo εάν θα είναι επιτυχημένη η ρύθμιση και τι προβλήματα μπορεί να δημιουργεί αυτή. Όσον αφορά στις πρόσθετες παροχές που εξήγγειλε η κυβέρνηση για το 2020, οι θεσμοί σημειώνουν ότι η κυβέρνηση έχει δώσει μια μερική εκτίμηση για δημοσιονομικό αντίκτυπο ύψους 1,2 δισ. ευρώ ή 0,6% του ΑΕΠ, αλλά δεν έχει γίνει οριστική αποτίμηση των μέτρων αυτών, καθώς δεν έχουν νομοθετηθεί.

Σε ότι αφορά στην ποιότητα των φορολογικών μέτρων που εγκρίθηκαν στις 15 Μαΐου 2019 αυτά προκαλούν ανησυχία, τονίζουν οι δανειστές. Για παράδειγμα, η διάρκεια των νέων προγραμμάτων δόσεων είναι πολύ μεγάλη (120 μηνιαίες πληρωμές) και τα συστήματα περιέχουν περιορισμένες προβλέψεις για την αξιολόγηση της δυνατότητας πληρωμής. 

Επιπλέον, η καθιέρωση μιας μόνιμης 13ης σύνταξης θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες για συντάξεις, οι οποίες είναι ήδη το υψηλότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ΕΕ και αντιβαίνουν στα μέτρα που εγκρίθηκαν στον προϋπολογισμό του 2019 που κατευθύνει μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για κοινωνικές παροχές προς τους νέους και την εργασία που αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερους κινδύνους φτώχειας.

κομισιόν

«Καμπανάκι» για τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «χτυπά» καμπανάκι για τη μεταμνημονιακή περίοδο, σημειώνοντας πως τους τελευταίους μήνες η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης έχει επιβραδυνθεί. 

Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι η Ελλάδα μπήκε «με σύνεση» στη μεταμνημονιακή περίοδο από τον Αύγουστο του 2018, ωστόσο διαπιστώνει ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων «έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες» και ότι ορισμένα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί δεν είναι «συνεπή» και δεν διασφαλίζουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των Ευρωπαίων εταίρων, ενώ ενέχουν «κινδύνους» για την επίτευξη των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων. 

Ποια προαπαιτούμενα έχουν μείνει πίσω

- Δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές. 

- Η πρόσληψη προσωπικού στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσιών Εσόδων παραμένει εξαιρετικά χαμηλή και οι στόχοι για το 2019 δεν θα επιτευχθούν

-Δεν έχει ολοκληρωθεί το περιουσιολόγιο.

- Το πρόγραμμα των 120 δόσεων αλλάζει προηγούμενη μεταρρύθμιση του 2013 και καταγράφεται ότι «η ανακοίνωση αυτού του πλάνου ενδέχεται να συμβάλλει στη μείωση των φορολογικών εισπράξεων και να δημιουργεί κινδύνους στην πειθαρχία επί των πληρωμών». Επίσης τονίζεται ότι ενώ η ρύθμιση για τα ταμεία είναι στοιχειοθετημένη, το νέο καθεστώς δόσεων για τους φόρους δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτεραιότητα για την επιλεξιμότητα ή οποιαδήποτε προηγούμενη αξιολόγηση βιωσιμότητας. «Με βάση την εμπειρία του παρελθόντος, η ανακοίνωση νέων προγραμμάτων δόσεων μπορεί να συνέβαλε στην αποδυνάμωση της είσπραξης εσόδων και μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την πειθαρχία των πληρωμών».

- Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων του δημοσίου «παραμένει απογοητευτική», με το ρυθμό αποπληρωμής τους να μειώνεται και αυτά παρά τις όποιες κινήσεις παραμένουν στο γενικό επίπεδο του Δεκεμβρίου του 2018.

- Πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις στην κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

-Το δημόσιο δεν έχει σεβαστεί την οροφή για τις προσλήψεις προσωρινού προσωπικού και ζητείται μείωση κατά 1550 άτομα μέσα στο 2019.

- Καθυστερήσεις σε σχέση με τα ΕΛΠΕ. 

Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση στα αγγλικά.