Κίνα: Πρόστιμα σε Alibaba και Tencent για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού

Κίνα: Πρόστιμα σε Alibaba και Tencent για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού

Η αρχή ανταγωνισμού της Κίνας επέβαλε πρόστιμο στην Alibaba Group Holding Ltd. και σε μια μονάδα της Tencent Holdings Ltd. για εξαγορές που είχαν πραγματοποιήσει και δήλωσε ότι επανεξετάζει μια επικείμενη συγχώνευση, σηματοδοτώντας την πρόθεση του Πεκίνου να ενισχύσει την εποπτεία στον τομέα του διαδικτύου.

Η αρχή επέβαλε πρόστιμο στην Alibaba 500.000 γιουάν (76.500 $) επειδή δεν ζήτησε έγκριση προτού αυξήσει το μερίδιό της στην αλυσίδα πολυκαταστημάτων Intime Retail Group Co. στο 73,79% το 2017, ενώ και η China Literature Ltd η οποία ανήκει στην Tencent, καλείται να πληρώσει ανάλογο πρόστιμο. 

Τον περασμένο μήνα άλλωστε, η κινεζική ρυθμιστική αρχή δημοσίευσε το προσχέδιο των κανόνων για την πρόληψη της μονοπωλιακής συμπεριφοράς από τις διαδικτυακές πλατφόρμες, στοχεύοντας να ενισχύσει τους ελέγχους στις υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου (marketplaces) και στις υπηρεσίες πληρωμών. Η Κρατική Διοίκηση για Κανονισμό Αγοράς (SAMR), η οποία δημοσίευσε το προσχέδιο των κανόνων, δήλωσε πως θέλει να αποτρέψει τις διαδικτυακές πλατφόρμες από το να κυριαρχήσουν στην αγορά ή να υιοθετήσουν τακτικές που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τον θεμιτό ανταγωνισμό. Το δε προσχέδιο περιλαμβάνει κανόνες που εξετάζουν εάν μια συναλλαγή αντιμετωπίζει τους πελάτες με διαφορετικό τρόπο με βάση τα δεδομένα, την ικανότητα πληρωμής, τις καταναλωτικές τους συνήθειες ή τις συνήθειές τους κατά τη χρήση των υπηρεσιών. Το συγκεκριμένο ρυθμιστικό πλαίσιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί στις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως η Alibaba ή η JD.com, ή στις πλατφόρμες που παρέχουν υπηρεσίες πληρωμής, όπως το Alipay του Ant Group και το Wechat του έτερου τεχνολογικού γίγαντα Tencent. 

Υπενθυμίζεται ότι τον ίδιο μήνα, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές έθεσαν υπό αμφισβήτηση το μέλλον της Ant Group και του ιδρυτή της, του δισεκατομμυριούχου Τζακ Μα, αφού δυο μόλις ημέρες πριν από την εντυπωσιακή διπλή αρχική δημόσια εγγραφή της στα χρηματιστήρια Σανγκάης και Χονγκ Κονγκ η διαδικασία ανεστάλη λόγω «σημαντικών ζητημάτων» που θα μπορούσαν να την κάνουν να μην πληροί τους όρους εισαγωγής ή τις απαιτήσεις γνωστοποίησης.